Francuska košarkaška reprezentacija u finalu Olimpijskih igara

Košarkaši Francuske plasirali su se u finale Olimpijskih igara u Parizu nakon što su u uzbudljivom polufinalu savladali aktuelnog svjetskog prvaka Njemačku rezultatom 73:69.

Iako su Nijemci odlično otvorili utakmicu i nakon prvih deset minuta vodili s 25:18, Francuska je do poluvremena izjednačila rezultat na 33:33 zahvaljujući lošoj drugoj četvrtini u kojoj su Njemački košarkaši ubacili samo osam poena.

U nastavku susreta, Francuska je pokazala bolju igru već sredinom treće četvrtine domaći košarkaši su imali šest poena prednosti. Nastavila je Francuska s odličnom igrom u odbrani, zbog čega su Nijemci pravili mnogo grešaka. Takva situacija na terenu preslikala se i na posljednju dionicu igre u kojoj su Nijemci ipak uspjeli prići na dostižnu razliku.

Ipak, aktuelni svjetski prvaci nisu uspjeli prelomiti susret u svoju korist, pa je Francuska upisala veliku pobjedu koja joj donosi borbu za zlatnu medalju. 

Guerschon Yabusele predvodio je Francuze sa 17 poena, dok je Isaia Cordinier dodao 16 koševa. Victor Wembanyama je ostvario 11 koševa i 7 skokova, dok je kod Njemačke najbolji bio Dennis Schroder s 15 koševa.

(TIP/Izvor: Fena)