Lugavić se sastao sa akademikom Husrefom Tahirovićem i predstavnicom Arhiva TK Hatidžom Fetahagić

U Gradskoj upravi Tuzle, gradonačelnik, dr. sc. Zijad Lugavić sastao se s akademikom Tahirović Husrefom i predstavnicom Arhiva Tuzlanskog kantona Hatidžom Fetahagić kako bi razgovarali o namjeri organizacije izložbe “Život i djelo dr. Ibre Pašića”. Obzirom na značaj Ibre Pašića kao i činjenici da se radi o znamenitoj ličnosti grada Tuzle i osnivaču moderne medicine u Tuzli, gosti su istakli da bi bilo lijepo da Grad Tuzla bude uključen u organizaciju jedne ovakve izložbe u Tuzli. Izložba bi bila prilika da se građanke i građani Tuzle posjete na jednog od njihovih velikana.

Gradonačelnik dr.sc. Zijad Lugavić zahvalio se gostima na posjeti i prijedlogu organizacije izložbe “Život i djelo dr. Ibre Pašića” te kazao da će Grad Tuzla podržati organizaciju ovakve značajne izložbe obzirom da se radi o važnoj ličnosti u historiji Tuzle.

Gradonačelnik Lugavić je istakao da na prvi pogled, nije teško govoriti o doprinosu prof.dr Ibre Pašića bilo kojoj sferi ljudskog djelovanja, jer radilo se o izrazito harizmatičnoj ličnosti i bilo što se u to vrijeme, značajno, događalo u tuzlanskom kraju, bilo je posredno ili neposredno vezano za njegovo ime. Dr. Ibro Pašić bio je direktor Internog odjeljenja, a kasnije je osnovao Medicinski fakultet, čiji je bio dekan od 1976. do 1982. godine. Također, bio je rektor Univerziteta u Tuzli u dva mandata. U ratnom periodu, dr. Ibro Pašić, iako je bio u penziji, radio je u ambulanti Crvenog polumjeseca i pomagao je izbjeglicama. Liječio je ljude koji nisu bili u mogućnosti kupiti lijekove i otići ljekaru na pregled. Dakle, sa ponosom možemo istaći da je dr. Ibro Pašić bio svestran čovjek, intelektualac u najširem smislu te riječi, rodoljub i Tuzlaljub, ali on je ipak u osnovi bio samo veliki humanista, a uzet ću sebi za pravo da kažem da je bio i najveći doktor-ljekar koji je ikada radio u ovom kraju. Prof. dr. sc. Enver Zerem je jednom prilikom za prof. Pašića izjavio sa čime ću i završiti: “I možda je zato, najviše u pravu prof. dr Milomir Malešević koji kaže: „Ljubav nije tu da bi nas usrećila, već da bi nam pokazala kako možemo biti jaki. Dr Ibro Pašić je volio svoju Tuzlu a pripadao je onoj najplemenitijoj vrsti ljekara za koje je ljekarski poziv najpotpuniji oblik angažovanja u svom vremenu. On nije ljekar jedne medicinske grane i jednog organa, već stvaralac, vizionar i lider, koji je svojim djelom odgovarao na raznolike izazove vremena, prosto idući im u susret.”

Sastanak je takođe iskorišten za dogovor oko mogućnosti realizacije izložbe i prezentacije života i djela Isaka Samokovlije.

(TIP)