Reditelj Dino Mustafić za TIP: ‘Naše filmsko svjedočanstvo predstavlja fenomen Panonskih jezera u Tuzli’

Reditelj Dino Mustafić osvojio je prvu nagradu na Green Montenegro International Film Fest-u sa dokumentarnim filmom ‘Panonica na zrnu soli’, i to u kategoriji najboljih promotivno-turističkih filmova. Ovo Mustafićevo ostvarenje predstavlja fenomen Panonskih jezera u Tuzli, koja su ovaj nekada industrijski grad, pretvorila u turističku atrakciju brojnih turista iz svih krajeva svijeta.

˝Nagrada na Green Montenegro International Film Fest-u sa filmom ‘Panonica na zrnu soli’, i to u kategoriji najboljih promotivno-turističkih filmova posebno me raduje jer naše filmsko svjedočanstvo predstavlja fenomen Panonskih jezera u Tuzli, koja su industrijski grad razvili i u turističku atrakciju brojnih posjetitelja iz svih krajeva svijeta i regiona˝, izjavio je Mustafić za TIP.

Prema njegovim riječima, želio bi da bosanskohercegovački filmski autori imaju prilike da više snimaju filmove o prirodnim ljepotama ili poduhvatima poput Panonike koju je jedna generacija idealista i utopista predvođena bivšim gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem ostavila budućim naraštajima.

˝To su oni civilizacijski pečati koji pomjeraju granice, čine naš život kvalitetnijim i otvaraju druge perspektive za inovativnu i ekološku budućnost BiH˝, istakao je reditelj Mustafić za TIP.

Podsjećamo, na jubilarnom desetom Green Montenegro International Film Fest-u, koji je trajao od 2. do 4. augusta na lokalitetu Nacionalnog parka Durmitor, koji je se nalazi na UNESCO listi za zaštitu, prikazano je 39 filmova iz čak 28 država.

Festival promoviše kinematografiju koja je okrenuta ka ekologiji i društvenim fenomenima koji su direktno povezani za čovjekom životnom okolinom, a pozicioniran je među 40 najeminentnijih festivala ove vrste u cijelom svijetu. Festival je edukativnog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera, a nagrade se dodijeljuju u kategorijama ekologije, ekologija duše, promo-turistički filmovi i studentski filmovi.

Vezano:

Video/’Panonica na zrnu soli’: Dino Mustafić pobjednik Green Montenegro Festivala za film o Tuzli

Video/Pogledajte dokumenarni film ‘Pannonica na zrnu soli’; Za TIP govore reditelj Mustafić, novinar i pisac Pirke, književnik Mehmedinović, bivši gradonačelnik Tuzle Imamović…

Video/Foto: U Tuzli održana premijera dokumentarnog filma ‘Pannonica na zrnu soli’

(TIP/Foto: Nihad Ibrahimkadic – Anadolu Agency)