Foto: Međunarodni susreti – Živinice Open 2024: Jačanje međunarodnih poslovnih veza i promicanje međusobnog razumijevanja i saradnje

Prvim „Međunarodnim susretima – Živinice Open 2024“ prisustvovao je u petak i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić. Manifestacija čiji je cilj prezentacija Grada Živinice kao sredine otvorene za saradnju i umrežavanje domaćeg i inostranog privrednog sektora, s naglaskom na potencijal bosanskohercegovačke dijaspore i kreiranja perspektivnije budućnosti u Bosni i Hercegovini otvorena je u prisustvu mnogobrojnih učesnika iz privrednog i društvenog okruženja te zvanica svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovni.

Obraćajući se prisutnima premijer Halilagić je naglasio da su Živinice unazad nekoliko godina prostor koji je prepoznatljiv po svom privrednom razvoju i privrednoj ekspanziji.

„Ne možemo a da ne prihvatimo i konstatujemo da je ovo pravo mjesto, pravi grad koji treba da bude domaćin ovakvih susreta. Ne mogu se oteti dojmu da je ova manifestacija rezultat vizije i djelovanja gradonačelnika Muhića koji je iskoristio svoja poznanstva, svoj diplomatski rad i konekcije koje je stekao, da nas sve okupi na ovom mjestu i na tome mu iskreno čestitam. Ovaj događaj prevazilazi okvire lokalnog, kantonalnog a ubijeđen sam da će u godinama koje dolaze postati nešto je prepoznatljivo i od značaja za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je premijer Halilagić.

Događaj je ovo koji predstavlja značajan iskorak za Grad Živinice, regiju ali i za cijelu BiH naglasio je gradonačelnik Began Muhić.

„Živinice jučer predstavljaju simbol snage i otpornosti. Kroz decenije je ovaj grad bio svjedok brojnih promjena ali i uspjeha. Naša tradicija i radna etika su nas oblikovali i dali čvrste temelje za razvoj koji danas vidimo. Živinice danas su primjer modernog grada u razvoju gdje se stari poslovni modeli i nove inovacije spajaju u harmoničnu cjelinu. Živinice sutra vidimo kao grad sa velikim ambicijama i vizijama. Vjerujemo u budućnost koja će donijeti novi rast i prosperitet našeg grada i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine“, kazao je gradonačelnik Muhić u pozdravnom govoru.

Vlada TK partner je Međunarodnih susreta – Živinice Open 2024“ a saradnja je realizovana kroz aktivnosti Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i Ministarstva privrede. Kroz dijalog sa međunarodnim i domaćim ekspertima, fokus će biti na ekonomskom razvoju, poslovnom okruženju, zelenoj agendi i dekarbonizaciji. Povezivanje privrednika i uvid u mogućnosti koje pruža Grad Živnice inivestitorima omogućit će otvaranje novih radnih mjesta. U događajima koji slijede uključeni će biti predstavnici poslovnog sektora iz više od 10 zemalja, uključujući Tursku, Njemačku, Norvešku, Švedsku, Švicarsku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Francusku, SAD, Crnu Goru, Srbiju.

(TIP)