Banovići će biti domaćin utakmica ‘UEFA Regions’ Cup 2024/2025’ u amaterskom nogometu

U Banovićima će se igrati utakmice 5. kvalifikacione grupe „UEFA Regions’ Cup-a 2024/2025“ u amaterskom fudbalu. Utakmice će se igrati u periodu od 14 do 20. augusta, svaka tri dana (14, 17 i 20) i pored Banovića (stadiona FK Budućnost) domaćin je Gračanica (stadion Luke – NK Bratstvo). U kvalifikacionoj grupi 5. takmičit će se četiri ekipe: Hradec Králové (CZE), Nogometni savez TK (BiH), Central Scotland (SCO) i Albania Amateur (ALB). Pobjednik ove i pobjednici preostalih sedam kvalifikacionih grupa plasirat će se na finalno takmičenje, koje će se održati u prvoj polovini mjeseca juna 2025. godine, a domaćim će biti jedan od kvalifikanata.

Predstavnici Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona posjetili su općinu Banovići i razgovarali sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem te predstavnicima FK Budućnost o detaljima organizacije navedenog međunarodnog sportskog događaja. Načelnik Gutić kazao je da će općina Banovići, u suradnji sa FK Budućnost, pružiti svu neophodnu pomoć kako bi ovaj sportski događaj protekao u najboljem redu.

Nogometni savez Tuzlanskog kantona, kao pobjednik Kupa Regija BiH, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na takmičenju „UEFA Regions’ Cup 2024/2025“. Nakon obavljenog žrijeba od strane UEF-e, domaćinstvo turnira za kvalifikacionu grupu 5. povjereno je Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, odnosno Nogometnom savezu TK. Nogometni savez TK učestvuje na „UEFA Regions’ Cup-u“ peti put i do sada se  dva puta plasirao na finalni turnir (među 8 najboljih ekipa). Najveći uspjeh za amaterski fudbal generalno naša amaterska selekcija ostvarila je u Bugarskoj 2007. godine, kada je osvojila treće mjesto.

(TIP)