UKC Tuzla: Kontinuirana psihosocijalna podrška onkološkim traheotomiranim pacijentima

Udruženje traheotomiranih osoba Tuzla kontinuirano pruža neophodnu podršku onkološkim pacijentima koji su prošli kroz hirurško uklanjanje larinksa, što ih lišava mogućnosti normalnog govora. Kroz niz aktivnosti, od medicinskih savjeta do psihosocijalne podrške, udruženje nastoji poboljšati kvalitet života ovih pacijenata.

Zahvaljujući stručnim savjetima medicinskog osoblja Klinike za bolesti uha, grla, nosa i hirurgiju glave i vrata, Udruženje vodi projekte učenja nadomjesnog govora i pružanja kontinuirane psihosocijalne podrške.

Dr. Lejla Tokić, specijalista otorinolaringolog, naglašava koliko je važna psihosocijalna podrška u procesu liječenja i rehabilitacije.“Cilj našeg udruženja je pružiti sveobuhvatnu podršku našim članovima i onkološkim pacijentima. Psihološka podrška je ključna u procesu rehabilitacije, jer emocije i misli značajno utiču na oporavak. Naša misija je osigurati podršku, stručne savjete i informiranost kako bi bolesnici što lakše prošli kroz izazove liječenja,” izjavila je dr. Tokić.

U amfiteatru UKC-a Tuzla održan je radni sastanak na temu “Kako misli i emocije utiču na tijelo”, u sklopu projekta kontinuirane psihoedukacije za onkološke pacijente. Predavanje je održala Larisa Buševac, klinički psiholog i gestalt psihoterapeut, koja je prisutnima pružila korisne informacije o uticaju mentalnog zdravlja na fizičko stanje pacijenata.

Sastanku su prisustvovale i članice iz Sekcije za borbu protiv karcinoma dojke – Udruženje žena Tuzla, Udruženje “Nismo same” Gračanica, i Udruženje “Nijemi krik” Kalesija, što naglašava važnost međusobne podrške i zajedničkog rada na poboljšanju kvaliteta života onkoloških pacijenata.V.d. načelnica Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu, dr.sc. Samra Mahmutović, upoznala je pacijente s pravima koja imaju u okviru socijalne zaštite, pružajući dragocjene informacije o dostupnim resursima za podršku i rehabilitaciju.

Talijanska nevladina organizacija CISP, predvođena direktoricom Jasminom Ovčinom, pružila je posebnu podršku Udruženju traheotomiranih osoba Tuzla. U narednom periodu, u saradnji s ovom organizacijom, Udruženje planira organizovati radionice u prirodi kako bi omogućili zajednička druženja onkoloških pacijenata.

“Drago mi je što možemo podržati rad ovog udruženja i što ćemo zajedno raditi na projektu koji će dodatno unaprijediti kvalitet života traheotomiranih osoba,” izjavila je Jasmina Ovčina.

Udruženje traheotomiranih osoba Tuzla nastavlja svoju misiju pod sloganom “Progovorimo zajedno”, kroz različite projekte i aktivnosti, pružajući neophodnu pomoć i podršku traheotomiranim osobama s ciljem omogućavanja ponovnog govora uz odgovarajuća pomagala.

(TIP)