Za Olimpijske igre u Parizu prodato najviše karata u historiji ovog takmičenja

Olimpijske igre u Parizu 2024. postale su igre s najviše prodatih ulaznica u historiji ovog takmičenja.

Prodato je 9,3 miliona od deset miliona karata puštenih u promet za Olimpijske igre koje će se održati u Parizu, glavnom gradu Francuske, između 26. jula i 11. augusta.

Cijene ulaznica se kreću od 90 do 3.850 eura, zavisno od paketa.

Do sada je rekordan broj ulaznica prodat za igre održane u američkoj Atlanti 1996. godine – 8,3 miliona. Nakon 28 godina, rekord je oboren sa brojem prodatih ulaznica za Olimpijske igre u Parizu.

Među ulaznicama puštenim u prodaju u Parizu, rasprodate su karte od 90, 250 i 500 eura. Ulaznice koje se prodaju po cijenama od 900, 1.600 i 2.700 eura su pri kraju.

Vlasnici kuća s pogledom na rijeku Senu na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., gdje cijene ulaznica rastu i do 3.850 eura, također žele da ovu situaciju pretvore u finansijsku priliku.

Vlasnici kuća koji su željeli da iznajme svoje domove za svečano otvaranje odredili su zakupninu od preko 20.000 eura za 26. juli.

Prvi put u historiji Olimpijade, ceremonija otvaranja biće održana u gradu i otvorena za javnost.

I dok će biti postavljena tribina za one koji žele da prate svečano otvaranje kupovinom ulaznice, bit će otvorene i dionice otvorene za javnost.

Ukupno 34 sportska kompleksa u Francuskoj spremno dočekuju Ljetne olimpijske igre kojima je domaćin Pariz od 26. jula do 11. augusta.

Ukupni troškovi Ljetnih olimpijskih igara u Parizu procjenjuju se na oko osam milijardi eura.

Na igrama će se za olimpijske medalje boriti oko 10.500 sportista iz 204 zemlje.

Ukupno će se održati 329 sportska događaja u 32 olimpijska sporta.

Olimpijske igre u Parizu 2024. godine bit će obilježene brojnim sportskim događanjima, ali također i kulturnim i društvenim aktivnostima koje će promicati raznolikost i inkluziju.

Grad Pariz je najavio inovativne koncepte i planove za ovaj događaj, uključujući korištenje brojnih znamenitosti grada kao lokacija za sportska natjecanja i aktivnosti vezane uz OI.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)