Nova ljestvica evropskih univerziteta: Ljubljana najbolja u regionu, BiH loše rangirana

Britanska analitička kompanija Quacquarelli Symonds objavila je novu rang-listu univerziteta, ovoga puta onih evropskih.

Na listi QS World University Rankings: Europe 2025 je šest hrvatskih javnih hrvatskih univerziteta, s tim da je ukupno rangirano njih 684 iz 40 zemalja/teritorija.

Među hrvatskim univerzitetima najbolju poziciju zauzima Sveučilište u Zagrebu, koje je na 243. poziciji.

Sveučilište u Splitu je 462., Sveučilište u Rijeci 479., dok je Sveučilište Josipa J. Strossmayera u Osijeku na zbirnoj poziciji između 511. i 520. mjesta.

Od hrvatskih univerziteta na listi su još Sveučilište u Zadru i Sveučilište Sjever, a oba su na poziciji 601+, što je posljednja zbirna pozicija ove QS liste.

Najbolji slovenski univerzitet stoji bolje od najboljeg hrvatskog – Univerzitet u Ljubljani na listi je zauzeo 221. mjesto.

Iz ove zemlje rangirana su još tri univerziteta: Univerzitet u Mariboru (338.), Univerzitet Nova Gorica (343.) i Univerzitet Primorska (475.).

Od univerziteta koje se nalaze u Srbiji na QS-ovoj je ljestvici Univerzitet u Beogradu, koje zauzima 251. mjesto, zatim Univerzitet u Novom Sadu (391.), Nišu (511.-520.), Kragujevcu (551.-600.) i privatni Univerzitet Singidunum (601+).

Na listi je i nekolicina univerziteta iz Bosne i Hercegovine – Univerzitet u Mostaru je 491., Univerzitet u Sarajevu našao se između 511. i 520. mjesta, privatni univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju je između 531. i 540. mjesta, Univerzitet u Banjoj Luci između 541. i 550. mjesta, dok su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Tuzli na zbirnoj poziciji 601+.

Cijelu listu pogledajte ovdje.

Ko je na vrhu ljestvice?

Ovu QS-ovu listu predvodi švicarski univerzitet ETH Zürich, drugi je Imperial College London, a treći Univerzitet u Oxfordu.

Top pet zaokružuju Univerzitet u Cambridgeu te University College London.

Nekoliko je indikatora koji su se ocjenjivali prilikom ovog rangiranja, a slični su kao i kod nedavno objavljene ljestvice svjetskih univerziteta.

Ovogodišnji kriteriji su: akademska reputacija, reputacija poslodavca, uključenost u međunarodne istraživačke mreže, omjer studenata i nastavnog osoblja, citati po radu, citati po znanstveniku, udio inozemnog nastavnog osoblja, udio inozemnih studenata, broj studenata koji odlaze i dolaze na razmjenu, održivost te ishodi zapošljavanja, piše Srednja.hr.

(TIP/Izvor: Agencije/Foto: Ilustracija, Forbes)