Video: Tuzlansko izletište Ilinčica omiljeno mjesto okupljanja

Izletište Ilinčica u Tuzli oduvijek je bilo omiljeno mjesto okupljanja stanovnika ovog grada. Dopunjavanjem turističke ponude, raste i broj turista. U okviru projekata Evropske unije i u saradnji sa zemljama regiona, Ilinčica je dobila novi izgled, a planirano je da do kraja ljeta ponuda bude dodatno proširena.

Nedaleko od gradske vreve Tuzle krije se oaza mira i tišine. Šumski ambijent sa raznolikom florom i faunom posljednjih je godina obogaćen sa 16 piknik lokacija i 3 vidikovca. U šumi su biciklističke i staze za šetanje. Informativne table su na svakom koraku, a rasvjeta postavljena u dužini od kilometar i 200 metara. Sve ovo realizirano je sredstvima Evropske unije, koja će i za naredne projekte biti ključna. Nositelj aktivnosti je Udruženje za razvoj „NERDA“ Tuzla.

“Ono što pokušavamo jeste da Ilinčici damo jedan atraktivniji sadržaj u smislu aktivnijeg boravka u prirodi, pa će tako u narednom periodu, vjerujemo do kraja augusta, već na samom izletištu biti postavljen ziplajn u dužini od stotinu metara i biće postavljenaumjetna stijena za penjanje˝, izjavila je Amira Kadrić, projekt koordinatorica Udruženja za razvoj “Nerda” Tuzla. 

Uređenjem izletišta Ilinčice upotpunjena je turistička ponuda Grada Tuzla, a mnogi se odlučuju da upravo u ovom prirodnom ambijentu organizuju različite događaje.

“Ono što je jako bitno reći je da Dom prirode Ilinčica renoviran u potpunosti, opremljen je, dakle sva oprema koja je potrebna da ima za edukacije, za seminare, za radionice, nalazi se unutra. Često ga koriste izviđači. Oni najviše dolaze ovdje. Imali smo prošle godine i posjetu izviđača iz Italije koji su ovdje čak i prenoćili i oduševljeni su samim ambijentom˝, istakao je direktor Centra za kulturu Tuzla, Edin Jahić.

Raznolikost prilagođena različitim generacijama i interesovanjima povećava broj posjetitelja.

“Imamo i zainteresirane turiste koji žele provesti vrijeme i u jednom ovakvom krajoliku, ako hoćete, u jednom šumskom ambijentu gdje mogu da se voze na biciklima, gdje mogu da se rekreiraju, gdje mogu da šetaju ili da naprosto provode jedno lijepo ugodno slobodno vrijeme u hladovini ove prekrasne šume na Ilinčici˝, kazala je direktorica Turističke zajednice Tuzla, Amra Jaganjac.

U fazi predugovaranja je još jedan projekat za koji je Udruženje za razvoj Nerda apliciralo za sredstva Evropske unije. Izletište Ilinčica time bi bilo prilagođeno za boravak različitih kategorija ljudi sa više interesovanja.

“I u smislu njegove pristupačnosti kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, ali i u smislu nadgradnje turističke ponude koja je bila poveznica kroz prethodni projekat, a to je posmatranje ptica kao jednog novog turističkog proizvoda kojeg bismo mogli početi da razvijamo na našem lokalitetu˝, izjavila je Amira Kavgić, Udruženje za razvoj “Nerda”, Tuzla.

Uređivanje Ilinčice dio je projekata u kojima su učestvovale ili će učestvovati lokalne zajednice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Riječ je o višemilionskim ulaganjima iz sredstava Evropske unije, koja bi Bosni i Hercegovini u narednom periodu trebala biti još dostupnija.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Enisa Alibalić)