Optužnica protiv 33 osobe zbog malverzacija u postupcima legalizacije bespravne gradnje u Istri

Pred Županijskim sudom u Rijeci podignuta je optužnica protiv 33 osobe zbog malverzacija u postupcima bespravno izgrađenih objekata u Istri, objavljeno je danas u Zagrebu.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) saopštila je da se grupa, u kojoj su lokalni funkcioneri, službenici, geodeti, preduzetnici i vlasnici nekretnina, tereti za nezakonitu legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada ili onih koje tek treba da se grade u Vodnjanu, Peroju, Galižani, Fažani i Pomeru od 2013. do 2019.

Među optuženima i načelnik Fažane

Prema pisanju hrvatskih medija, prvooptužena je bivša savjetnica za prostorno planiranje u Gradu Vodnjanu Dora Komparić, čije se ime u medijima već pominjalo zbog sumnje u malverzacije s bespravnim nekretninama.

USKOK sumnja da je Komparić, na zahtjev vlasnika nekretnina, u najmanje 19 pravnih predmeta donijela rješenja kojima je omogućila zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada. Na taj način je okrivljenim vlasnicima i drugim osobama pribavila znatnu imovinsku korist od više od 750.000 eura.

Među optuženima je i Radomir Korać, načelnik Fažane. On je, kako se sumnja, nezakonito legalizovao vikendicu u Peroju.

USKOK je u optužnici predložio da se okrivljenima oduzme protivpravno stečena imovinska korist u ukupnom iznosu od oko 1.18 miliona eura.

(TIP/Izvor: Beta)