Svjetski lideri osudili napad na Donalda Trumpa

Svjetski čelnici osudili su subotnji napad na Donalda Trumpa na skupu u Pennsylvaniji, izražavajući šok, osuđujući političko nasilje i poželjevši mu brz oporavak.

Glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa osudio je pucnjavu i nazvao je “činom političkog nasilja”, dok je japanski premijer Fumio Kishida izjavio da se „moramo čvrsto suprotstaviti svakom obliku nasilja koje dovodi u pitanje demokratiju”.

Britanski premijer Keir Starmer rekao je da je “zgrožen šokantnim scenama” na skupu.

-Političkom nasilju u bilo kojem obliku nema mjesta u našim društvima i moje su misli sa svim žrtvama ovog napada – naveo je, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da “nema opravdanja” za takvo nasilje i da mu je “laknulo” što je Trump, koji je često kritizirao američku vojnu pomoć Ukrajini usred ruske invazije, na sigurnom i poželio mu “brz oporavak”.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je da je pucnjava bila “zabrinjavajuća“, dok je kanadski premijer Justin Trudeau poručio da “političko nasilje nikada nije prihvatljivo.”

Slične komentare dali su i čelnici Europske unije, Egipta, Tajlanda, Tajvana, Južne Koreje, Novog Zelanda, Italije, Švedske, Nizozemske i Filipina.

– To je tragedija za naše demokratije – rekao je o pucnjavi francuski predsjednik Emmanuel Macron i dodao da njegova zemlja dijeli šok i ogorčenje američkog naroda.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je rekao da ga je pucnjava šokirala, a mađarski premijer Viktor Orban, koji se ove sedmice susreo s Trumpom tokom posjete SAD-u na sumitu NATO-a, rekao je da su njegove molitve s bivšim predsjednikom “u ovim mračnim satima“.

(TIP/Izvor: Fena/Foto EPA)