Španija savladala Englesku i po četvrti put se popela na tron

Fudbalska reprezentacija Španije po četvrti put je postala šampion Evrope, nakon što je u finalu EURO 2024 u Njemačkoj savladala Englesku rezultatom 2:1.

Prvo poluvrijeme na Olimpijskom stadionu u Berlinu igralo se dosta oprezno s obje strane, pa nije viđena niti jedna ozbiljnija prilika za postizanje gola. Uglavnom se igralo na sredini terena, a tek su iz daljine pokušali Dani Olmo s jedne i Harry Kane s druge strane, ali su udarci obojice izblokirani. Tek je u sudijskoj nadoknadi prvog dijela viđena kakva-takva prilika koju je za Engleze propustio Phil Foden.

Nastavak fenomenalno otvaraju Španci. Lamine Yamal je u 47. minuti povukao loptu s desnog boka, a zatim uposlio Nicu Williamsa na drugoj strani, koji sjajno šutira sa desetak metara i trese mrežu za vodstvo 1:0. Samo dvije minute kasnije nova velika prilika za “crvenu furiju“, ali Dani Olmo iz odlične situacije šutira loše, pored gola.

U 55. minuti ponovo stopostotna šansa za Španiju. Alaro Morata je iskosa s desne strane izašao sam pred Jordana Pickforda, kojeg je savladao, ali je intervenisala engleska odbrana. U nastavku akcije pokušao je Williams s vrha šesnaesterca, ali je lopta otišla pored gola.

Englezi se bude u posljednjih pola sata utakmice, pa je Jude Bellingham zaprijetio u 63. minuti, ali je njegov pokušaj s dvadesetak metara završio pored gola. Tri minute kasnije Španije je mogla do 2:0, ali je Pickford sjajno interevenisao nakon udarca Yamala.

U 73. minuti Engleska je odigrala prelijepu akciju koju je još ljepšim udarcem sa dvadesetak metara i pogotkom završio rezervista Cole Palmer. Yamal je još jednom imao veliku šansu da Špance vrati u vodstvo u 82. minuti, ali je Pickford ponovo sjajno odbranio.

Bolju igru cijelim tokom drugog poluvremena Španija je krunisala u 87. minuti, kada je rezervista Mikel Oyarzabal poslije centaršuta Marca Cucurelle savladao Pickforda. U 90. minuti Englezi su nakon kornera imali čak tri šanse, ali sva tri pokušaja glavom nisu završila u mreži.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)