Analiziran rad u institucijama BiH: Javašluk prilikom zapošljavanja i javnih nabavki

Kancelarija za reviziju institucija Bosne i Hercegovine nedavno je objavila posljednju grupu izvještaja o načinu trošenja javnog novca u državnim institucijama u prošloj godini.

Većini su zajednički nedostaci i nepravilnosti kod zapošljavanja i javnih nabavki, mada ima i slučajeva problematičnih, na primjer, troškova putovanja.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, između ostalog je jednom svom zaposleniku omogućila da po istom osnovu dva puta napreduje.

Tokom revizije je konstatovano da je jedan zaposleni unaprijeđen u viši platni razred po osnovu sticanja višeg stepena stručnih ili naučnih zvanja, na prvobitnom radnom mjestu i na novom radnom mjestu na koje je unaprijeđen putem internog konkursa u 2023. godini.

– Dakle, Agencija prilikom pomjeranja zaposlenog u viši unutrašnji platni razred, u konkretnom slučaju, nije pravilno primijenila odredbe Metodologije za raspoređivanje zaposlenog unutar platnog razreda, jer je dva puta izvršila pomjeranje po istom osnovu – piše u izvještaju.

Ukupno je u ovoj agenciji prošle godine napredovalo 45 zaposlenih što po osnovu ocjene rada, što po osnovu sticanja višeg stepena stručnog zvanja, piše Faktor.

Revizori su skrenuli pažnju i na upotrebu službenih vozila, jer se u nekim putnim nalozima za istu relaciju upisuju daleko drugačije pređene kilometraže, zatim neka su vozila korištena i u dane vikenda, a u dva slučaja udesa u putnim nalozima nije bilo nikakve napomene o tome.

Zanimljivo je i da su tri osobe koje su bile angažovane po ugovorima o djelu zasnovale radni odnos nakon konkursa. Kasnilo se u realizaciji jednog ugovora vrijednog oko 180.000 KM, koji se odnosio na IT oblast i to toliko da je garancija istekla prije nego što su završene sve ugovorne obaveze, a Agencija za statistiku BiH nije zaračunavala penale.

Službena putovanja

Kod Granične policije Bosne i Hercegovine revizori su skrenuli pažnju na službena putovanja. Osim što nije u nekim slučajevima vršeno umanjenje dnevnice kada je bio osiguran obrok, zabilježeno je i da se kroz pravdanje putnog naloga, kao ostali trošak službenog putovanja, priznavala kupovina uređaja, “koji se po svojoj prirodi ne mogu smatrati troškom službenog putovanja”, kako ističu revizori.

Radilo se o uređaju E-book reader i transmiter od 178 eura.

Revizori su kod nabavke deset službenih vozila, izvršenih za iznos od oko 495.000 KM, uočili da su ponuđači iz iste distributivne mreže, za koje se u prethodnim godinama pokazalo da ne čine aktivnu konkurenciju na tržištu.

– Izabrani ponuđač je i prethodnih godina isporučivao vozila iste marke (VW) Graničnoj policiji. Možemo zaključiti da Granična policija nije osgurala aktivnu i pravičnu konkurenciju u predmetnoj nabavci kao opće principe javnih nabavki definisane Zakonom o javnim nabavkama – piše u izvještaju.

Dnevnice osobi koja nije zaposlenik

Nadalje, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika isplatila je kotizaciju, smještaj i dnevnice osobi koja uopšte nije zaposlenik Komisije, već osoba angažovana putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

– Ovi troškovi su se odnosili na obuku. Pravo na stručno usavršavanje iz sredstava budžeta imaju samo zaposleni u institucijama BiH. Smatramo da se stručno usavršavanje osoba angažovanih putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima ne može smatrati izvršenjem ugovorenog posla niti opravdanom potrebom Komisije te da isto nije u skladu s pravnom prirodom ugovora o privremenim i povremenim poslovima – upozorili su revizori.

Kod Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) utvrđeno je da je direktor umjesto službenog vozila srednje klase, na koje ima pravo 24 sata, zapravo koristio specijalizirala vozila, suprotno propisima. Najvećim dijelom ih je koristio na relaciji Banjaluka-Sarajevo-Banjaluka i za službena putovanja.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Ilustracija)