SOS poštanski sandučići uskoro u Gračanici: Svi mogu prijaviti nasilje, pa čak i djeca, anonimnost je zagarantovana

U svim mjesnim zajednicama u Gračanici ubrzo će biti postavljeni SOS poštanski sandučići, koji će služiti za anonimne prijave nasilja. Upute o načinu prijave nasilja bit će istaknute pored svakog sandučića, a mogućnost da ostave poruku imat će svi građani, uključujući i maloljetne osobe.

Ovo rješenje osmislila je Neformalna lobi grupa žena grada Gračanica, koja se u saradnji sa Gradskom upravom Gračanica, Savjetom za sigurnost i gradonačelnikom Nusretom Helićem, već nekoliko godina radi na suzbijanju različitih vrsta nasilja.

– Kroz dugogodišnji rad na terenu prepoznali smo da veliki problem predstavljaju isprepletene nadležnosti institucija, koje trebaju da saniraju i djeluju u slučajevima nasilja, kada su u pitanju i počinitelji i žrtve. Sandučići jesu nešto iz prošlog vremena, ali garantiraju anonimnost, jer ne postoji digitalni trag. Radi se o titanijumskim kutijama, koje su sigurne u smislu da se ne mogu lako obiti. Svaki građanin koji želi da pomogne bilo kome može prijaviti nasilje. Nakon toga Centar za socijalni rad ima obavezu da izađe na teren, izvrši anamnezu i utvrdi činjenice prije nego se veliki problem desi, a po potrebi se uključuje i policija – kaže Larisa Šuša, članica Neformalne lobi grupe žena grada Gračanica.

Ključevi od SOS sandučića bit će povjereni matičarima iz Gradske uprave Grada Gračanica.

– Radi se o provjerenim osobama u smislu nošenja individualnih podataka te oni već imaju potpisane izjave o čuvanju tajnosti. Dakle, oni će imati obavezu da preuzimaju anonimne prijave, koje će kasnije obrađivati Centar za socijalni rad – pojašnjava Larisa Šuša, koja je i članica Savjeta za sigurnost.

Neformalna lobi grupa žena grada Gračanica još 2022. godine predložila je da se oformi koordinaciono tijelo za sigurnost na nivou grada, u koje su uključene gradske službe i direktori nadležnih javnih ustanova, poput Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Centra za mentalno zdravlje, policijski rukovodioci, odnosno sve institucije koje su dužne da reagiraju u slučajevima nasilja.

– Sve što primijetimo na terenu izlažemo na sjednicama Savjeta za sigurnost i zajednički tražimo rješenja. Iz tih sastanaka je pokrenuta je kampanja protiv svih oblika nasilja, pa smo tako predložile korištenja SOS sandučića – pojašnjava Larisa Šuša.

Gračanica je prvi grad u Bosni i Hercegovini koja je uvela ovakav sistem prijavljivanja nasilja, a Neformalna lobi grupa žena ima namjeru da primjenu ovog projekta proširi.

– U nardenom periodu, uz saglasnost resronog ministarstva, želimo da SOS sandučići osvanu u školama, da bi dječaci i djevojčice mogli anonimno prijaviti ukoliko znaju za određene probleme u školi, zatim i u javnim ustanovama, kako bi zaposlenici mogli prijaviti mobing ili bilo kakvo neprimjereno postupanje. Vjerujemo da je ovo priča koja može da zaživi i doprinese višem nivou sigurnosti u Tuzlanskom kantonu, a i šire – zaključuje Larisa Šuša.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.Bojić)

Komentar

Komentari su zatvoreni.