U Drinu bačene ruže u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Rukometaši Radničkog iz Goražda bacanjem ruža u rijeku Drinu i ove godine su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U vrijeme dok u Srebrenici traje obilježavanje 29. godišnjice genocida, mladi rukometaši simbolično u 11.07 sati krenuli su sa platoa Gradske dvorane “Mirsad Hurić”, prošetali ulicama grada do Mosta žrtava genocida u Srebrenici, sa kojeg su u rijeku Drinu bacilli ruže te učenjem Fatihe odali počast žrtvama najmasovnijeg zločina na tlu Evrope, nakon Drugog svjetskog rata.

– Mirnom i dostojanstvenom šetnjom, bacanjem ruža i učenjem Fatihe odajemo počast žrtvama genocida, a mi u Goraždu imamo posebnu tu obavezu i dužnost da se sjećamo i pošaljemo poruku podrške, mira, utjehe i dostojanstva u Srebrenicu i poručimo majkama da nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – kazao je predsjednik RK Radnički Haris Fidahić.

Naglašava da je namjera i na ovaj način prenositi istinu o Srebrenici generacijama koje dolaze ocijenivši u tom kontekstu izuzetno značajnim i usvajanje Rezolucije.

– Ovo je prva godišnjica nakon usvajanja Rezolucije kojom je 11. juli ustanovljen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, što je izuzetno važna i moralna odluka međunarodne zajednice, da se ovaj datum obilježava u cijelom svijetu. S druge strane, najodgovorniji akteri moraju se suočiti sa svojom ulogom u Srebrenici – poručio je Fidahić.

Počast žrtvama genocida u Srebrenici bit će odata i sirenom koja će se tačno u podne oglasiti u Goraždu.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Elma Geca)