George Clooney pozvao demokrate da predlože novog kandidata za predsjedničke izbore

Američki glumac i, kako sebe naziva, “doživotni demokrata” George Clooney pridružio se u srijedu sve većem krugu ljudi koji su pozvali Joea Bidena da se povuče iz predsjedničke utrke.

“Volim Joea Bidena. Kao senatora. Kao potpredsjednika i kao predsjednika. Smatram ga prijateljem i vjerujem u njega”, napisao je Clooney u članku za “New York Times”.

Clooney je, međutim, prepoznao efekte starenja.

“Porazno je to reći, ali Joe Biden sa kojim sam bio prije tri nedjelje na prikupljanju sredstava nije bio Joe Biden iz 2010. Nije bio ni Joe Biden iz 2020. On je bio isti čovjek kojem smo svi svjedočili na debati”, rekao je Clooney, misleći na njegov nedavni nastup u debati s protivkandidatom republikancem Donaldom Trumpom.

Clooney je upozorio da bi ostanak Bidena kao kandidata mogao ugroziti šanse demokrata na izborima, pozivajući istaknute demokrate – Chucka Schumera, Hakeema Jeffriesa i Nancy Pelosi – da ohrabre Bidena da se “dobrovoljno povuče”.

Kao potencijalne kandidate predložio je potpredsjednicu Kamalu Harris, guvernerku Michigana Gretchen Whitmer i guvernera Californije Gavina Newsoma.

“Možemo gurati glave u pijesak i moliti se za čudo u novembru, ili možemo govoriti istinu”, rekao je Clooney i dodao: “Joe Biden je heroj. On je spasio demokratiju 2020. Potrebno nam je da to uradi ponovo 2024. godine”.

Redatelj i glumac Rob Reiner također je pozvao Bidena da se povuče.

“Moj prijatelj George Clooney je jasno izrazio ono što su mnogi od nas govorili. Mi volimo i poštujemo Joea Bidena. Priznajemo sve što je učinio za našu zemlju. Ali demokratija se suočava sa egzistencijalnom prijetnjom. Treba nam neko mlađi. Joe Biden se mora povući”, napisao je Reiner na platformi X.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: Getty Images)

  1. Bravo, Safere ! Sa uvoznom strujom, uz njeme cijene, slijedi zatvaranje mnogih proizvodnih kompanija i ... " etnicko ciscenje*.