Engleska pobjedom protiv Holandije ostvarila plasman u finale

Fudbalska reprezentacija Engleske plasirala se u finale Evropskog prvenstva, koje se igra u Njemačkoj, nakon što je u večerašnjem polufinalu u Dortmundu savladala Holandiju rezultatom 2:1.

Holanđani su bolje otvorili utakmicu i već u osmoj minuti stigli do vodstva. Xavi Simons se sjajno probio kroz sredinu te sa dvadesetak metara uputio fenomenalan udarac, a lopta je “prozujala“ pored Jordana Pickforda i završila u mreži. Englezi su brzo uzvratili. Nakon prekršaja nad Harryjem Kaneom sudija je pokazao na bijelu tačku, a penal je realizovao napadač minhenskog Bayerna za 1:1 u 18. minuti.

Imala je Engleska veliku priliku u 23. minuti, kada je Phil Foden poslije prelijepog prodora u kaznenom prostoru šutirao ispod golmana Barta Verbuggena, ali je s gol linije loptu izbacio odbrambeni fudbaler Holandije.

“Lale“ su blizu vodstva bile u 30. minuti nakon udarca glavom Denzela Dumfriesa sa 11 metara koji je završio na prečki engleskog gola. Dvije minute kasnije na drugoj strani uzvratio je Foden, koji je sjajno šutirao sa dvadesetak metara ali je lopta pogodila stativu.

U drugom poluvremenu igralo se s manje rizika, pa je viđeno tek nekoliko povoljnih situacija, a najbolju je imao Virgil van Dijk u 65. minuti, kada je natrčao na ubačenu loptu i šutirao sa sedam-osam metara, ali je Pickford sjajno reagovao i odbranio. Englezi su u 79. minuti došli do pogotka preko Bukaya Sake, ali je poništen zbog ofsajda.

Pitanje drugog putnika u finale u 90. minuti riješio je Ollie Watkins prelijepim golom nakon dodavanja Colea Palmera.

Finale EURO 2024 u kojem će se sastati Španija i Engleska igraće se 14. jula na Olimpijskom stadionu u Berlinu s početkom u 21 sat.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)