Foto: Bećirović u Potočarima odao počast žrtvama genocida

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je položio vijenac i odao počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Potočarima u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Potom je u Fabrici akumulatora u Potočarima Bećirović odao počast žrtvama genocida koje će sutra biti pokopane.

Također, Bećirović je razgovarao s direktorom Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emirom Suljagićem. Tom prilikom Bećirović je naglasio da spomenici, memorijalni centri i drugi oblici sjećanja imaju ključnu ulogu u očuvanju historijske istine i sjećanja na žrtve genocida. Zaštita istine o genocidu u Srebrenici nije samo moralna obaveza, već i imperativ za izgradnju mirnog, pravednog i saosjećajnog društva. Između ostalog, Bećirović je rekao da je istina naš najvažniji saveznik i da je pravda naša najveća obaveza prema žrtvama i prema budući generacijama.

Tokom razgovora, direktor Suljagić zahvalio se predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću na podršci aktivnostima i radu Memorijalnog centra Srebrenica.

Između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić posjetili su prostorije novoizgrađenog objekta, koji služi za očuvanje ekshumiranog neidentificiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće žrtava genocida. Novi objekat predstavlja doprinos memorijalizaciji i sprečavanju negiranja genocida u Srebrenici.

(TIP)