Vlada TK: Utvrđen Kalendar aktivnosti obilježavanja genocida u Srebrenici

Kako bi se sistemski uredilo obilježavanje i promovisanje kulture sjećanja na genocid izvršen nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN Srebrenica tokom jula mjeseca 1995. godine, Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Uredbu o utvrđivanju Kalendara aktivnosti u institucijama Tuzlanskog kantona, a kojom se bliže određuju aktivnosti sa naznačenim datumom odnosno periodom odvijanja aktivnosti, opisom aktivnosti odnosno događaja, izvorom finansiranja, nosiocem ili nosiocima aktivnosti i načinom obilježavanja genocida u Srebrenici.

Sastavni dio Uredbe je i Kalendar kojim su, osim kontinuiranih aktivnosti koje nemaju tačno preciziran datum izvršavanja, nego se njihovo provođenje odnosi na cjelogodišnji period, precizirane posebne aktivnosti i događaji koji počinju tokom mjeseca aprila posjetama učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona Memorijalnom centru u Potočarima i završavaju početkom oktobra kada se obilježava godišnjica postojanja Memorijalnog centra.

Ovim je realiziran Zaključak Skupštine Tuzlanskog kantona kojim je zadužena Vlada Tuzlanskog kantona da do 11. jula 2024. godine donese posebnu Uredbu kojom će se definisati kalendar aktivnosti u institucijama Tuzlanskog kantona za sistematsko obilježavanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica.

Ostale odluke

Vlada je donijela Odluku o potrebi provođenja postupka javne nabavke za izvođenje radova radi rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje poslovne zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i ovlastila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona da, kao nosilac svih aktivnosti navedenog projekta, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, provede postupak javne nabavke radova na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji poslovne zgrade Vlade Tuzlanskog kantona prema Glavnom projektu. Procijenjena vrijednost javne nabavke radova na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji poslovne zgrade Vlade Tuzlanskog kantona prema Glavnom projektu iznosi 11.250.000 KM.

Vlada je prihvatila Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj za 2023. godinu, te nije prihvatila Godišnje izvještaje o poslovanju Javnog preduzeća Radio– televizija Tuzlanskog kantona za 2022. i 2023. godinu koji uključuju setove finansijskih izvještaja, izvještaje o radu Nadzornog odbora, te izvještaje Odbora za reviziju i vanjskog revizora.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.