Već godinama je oko tri posto maloljetničkih trudnoća u Tuzlanskom kantonu

Procent maloljetničkih trudnoća u Tuzlanskom kantonu iznosi oko tri posto i takav je već godinama unazad. Svake godine se osoblje na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla susreće s maloljetnim djevojkama koje iznose trudnoću, uglavnom neželjenu. Kako kažu, prije su ovakve trudnoće bile najčešće zastupljene u romskoj populaciji, dok danas to više nije slučaj. Ovo je problem na koji prvo trebaju utjecati roditelji, zatim društvo, mediji i sve institucije koje imaju mogućnost nešto uraditi.

Maloljetničke trudnoće, u najvećem broju slučajeva nepoželjne, sa sobom nose potencijalne zdravstvene poteškoće s obzirom na nedovršen fizički i psihički razvoj. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli kažu da je procenat ovakvih trudnoća oko tri posto već godinama, te da su to najčešće pacijentice od 16 do 18 godina.

„Podaci za prvih šest mjeseci ove godine, do 30. juna: od ukupnih 1.144 porođaja imali smo 13 porođaja maloljetnica“, navodi Azra Hadžimehmedović, šefica Odjeljenja za humanu reprodukciju UKC-a Tuzla.

U prethodnih pet godina zabilježen je slučaj porođaja trinaestogodišnjakinje na UKC-u Tuzla, a zdravstveni problemi koji mogu nastupiti u ovakvim trudnoćama su prijevremeni porođaji, djeca niske porođajne težine, krvarenja i slično. Veliki problem kod podataka o namjernim prekidima trudnoće kod maloljetnica je nefunkcionalan sistem.

„Javne ustanove imaju obavezu i prijavljuju, ali u privatnim ustanovama i ordinacijama gdje se radi ne možemo znati da li se prijavljuje ili ne, tako da jedinstven registar ne funkcioniše na nivou države“, ističe Hadžimehmedović.

Nažalost, u naš obrazovni sistem još nisu uvedeni predmeti poput seksualnog obrazovanja ili reproduktivnog zdravlja, ali ovakve teme obrađuje Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, koji provodi edukacije u svim srednjim školama u Tuzlanskom kantonu. Intenzivnije i redovnije edukacije počeli su 2020. godine.

„Onda idemo na to da im objasnimo kako se koriste prezervativi, koje vrste prezervativa postoje, objasnimo im kako se koriste kontracepcijske pilule, da ne trebaju na svoju ruku da koriste, i tako smo konstantno u komunikaciji s njima“, govori Zayed Sadam Ibrahim, doktor medicine u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

Iz Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona, koje je zaduženo za izrade udžbenika te potencijalne izmjene u obrazovnom sistemu, dobili smo odgovor da ovo nije tema za njih već isključivo za UKC i Zavod. Iako u našem društvu preovladava mišljenje da je ovo tabu tema, prije svega, roditelji imaju ključnu ulogu u informisanju svoje djece, a nakon toga škole, mediji i druge institucije.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Amina Žigić)

Komentar

Komentari su zatvoreni.