Imamović i vojni ataše SR Njemačke razgovarali o saradnji ministarstava odbrane BiH i SR Njemačke

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović sastao se u ponedjeljak sa vojnim atašeom Savezne Republike Njemačke u BiH potpukovnikom Franc – Jozefom Nolteom.

Potpukovnik Nolte upoznao je predsjedavajućeg Imamovića sa realizacijom Sporazuma o bilateralnoj vojnoj saradnji između Ministarstva odbrane SR Njemačke i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i sa projektima koji su implementirani u okviru ovog Sporazuma.

Potpukovnik Nolte izrazio je zadovoljstvo visokim stepenom stručnosti i efikasnosti nadležnih sektora u Ministarstvu odbrane BiH, zbog čega je Bosna i Hercegovina u protekle četiri godine realizacije posebnog programa infrastrukturnih projekata postala partner kome se vjeruje. Prema riječima vojnog atašea SR Njemačke u BiH, upravo zbog uspostavljenog uspješnog partnerstva i profesionalne saradnje, visina doniranih sredstava za projekte obnove i rekonstrukcije infrastrukture u Oružanim snagama BiH narasla je sa 300.000 eura u prvoj godini realizacije do 7,5 miliona eura, koliko će Ministarstvo odbrane SR Njemačke ove godine uložiti u različite projekte u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Potpukovnik Nolte posebno je govorio o projektima zamjene starih krovova na vojnim objektima, kao i rekonstrukcije sistema grijanja u kasarnama Oružanih snaga BiH. Kazao je kako je njemački program podrške veoma fleksibilan i nudi brojne mogućnosti za nastavak saradnje, u skladu sa potrebama i prioritetima koje prezentiraju nadležni sektori u Ministarstvu odbrane BiH. S tim u vezi, potpukovnik Nolte najavio je da će realizacija programa bilateralne saradnje ministarstava odbrane SR Njemačke i BiH u sličnom obimu biti nastavljena i iduće godine.

Tokom sastanka razmijenjene su i ideje o realizaciji novih projekata, posebno u pravcu ugrađivanja višestruko korisnih panela sa fotonaponskim ćelijama za proizvodnju energije na obnovljenim krovovima kasarni, čime bi se, kako je rečeno, dao doprinos procesu dekarbonizacije naše zemlje i realizaciji evropske zelene agende. Kazano je da se na realizaciji takvih projekata već radi, što je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović posebno pozdravio.

Zahvaljujući se potpukovniku Nolteu na sadržajnoj prezentaciji i na velikoj i dugogodišnjoj podršci koju SR Njemačka i Ministarstvo odbrane te prijateljske zemlje pruža Bosni i Hercegovini, Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović ocijenio je da bilateralna saradnja dva ministarstva odbrane daje sjajne rezultate i predstavlja primjer dobre prakse. S tim u vezi, najavio je da će članove Zajedničke komisije upoznati sa sadržajem današnjeg razgovora, kao i da će članovi Zajedničke komisije uskoro posjetiti neke od objekata čija je rekonstrukcija finansirana iz programa Ministarstva odbrane SR Njemačke.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.