Hrvatska službeno ima najčišće more u Evropi

Hrvatska ima najčišće more za kupanje, potvrdila je najnovija službena analiza i izvješće Europske komisije i Europske agencije za okoliš.

Analiza je na temelju prošlogodišnjih podataka pokazala da je 99.1 posto hrvatskih obalnih područja (točnije njih 886 od 894 ispitanih) dobilo izvrsnu ocjenu u pogledu kvalitete morske vode. Ispitivanje je uključivalo 27 država članice Europske unije, Švicarsku i Albaniju. Hrvatska je zauzela prvo mjesto, a nakon nje su Grčka, Cipar i Austrija, prenosi index.hr.

O Jadranskom moru pišu i Amerikanci

O moru u Hrvatskoj raspisao se i američki magazin Travel + Leisure. Pišu kako je mala država, smještena uz Jadransko more, zapanjila svijet svojim impresivnim rezultatima.

“Ako plivanje ili jedrenje u nevjerojatno čistom moru u Hrvatskoj zvuči kao vaš ljetni san, možda biste se poželjeli tamo uputiti što prije. Iako je još uvijek nešto manje popularna europska ljetna destinacija, u usporedbi s Grčkom i Italijom, primjerice, Hrvatska je jedna od najboljih zemalja u Europi za ljubitelje plaža. Gotovo 50 milijuna ljudi svake godine okupi se na njezinim obalama”, piše u članku.

“Hrvatska ima više od 2736 kilometara kopnene obale, s dodatnih 4000 milja obale otoka i otočića u Jadranskom moru. Široko oko 193 kilometra, Jadransko more odvaja Italiju od Balkana i poznato je po svojoj čistoći”, dodaju.

Najljepše plaže

Naime, Hrvatska posljednjih godina privlači velik broj turista zbog svoje prirodne ljepote i mora koje oduzima dah. Naša je obala predivna zbog svojih plaža, uvala i zaljeva, prenosi N1.

Iako u Hrvatskoj postoji bezbroj plaža koje su zadivljujuće i zaslužuju biti na ovoj listi, mi smo nedavno izdvojili onih deset koje dobivaju najviše pohvala stranaca i o njima se puno pisalo u stranim medijima. Koja je vama najljepša?

(TIP/Foto: Pixabay)