Šta sadrži nacrt budžeta BiH za 2024.: Vlast sebi povećala dnevnice!

Budžet Predsjedništva povećan za pola miliona, državnog zatvora smanjen za 800.000 KM

Uz povećanje budžeta Ministarstva odbrane BiH za 1,75 miliona, te Predsjedništva BiH za 500.000 KM, Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo nacrt budžeta institucija BiH i za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 1,35 milijardi KM.

Budžet je veći za 40 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji i, kako je rečeno, prioritetno se podržava nastavak reformi i ispunjenje uvjeta za Evropsko partnerstvo, te provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Bilo korekcija

Među prioritetima je da se budžet Ministarstva odbrane BiH poveća za 1,75 miliona KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva. Nacrtom su smanjeni troškovi Ministarstva sigurnosti za 950.000 KM, Ureda za veterinarstvo za 500.000 i Zavoda za izvršenje sankcija, pritvora i drugih mjera za 800.000 KM.  

Advertisement0 seconds of 0 secondsVolume 0%

Po pet miliona KM predviđeno je za rekonstrukciju mostova Brčko (BiH) – Gunja (Hrvatska) i Bosanski Novi (BiH) – Dvor (Hrvatska), a za unapređenje plovnog puta rijeke Save na lokalitetu Jaruge – Bosanski Novi milion maraka.

Iz namjenskih sredstava za razvoj sektora telekomunikacija Vladi FBiH dodijeljeno je 2,7 miliona, Vladi RS 1,66 miliona KM i Vladi Brčko distrikta BiH 44.518 KM. Iz akumuliranog viška prihoda Regulatorne agencije za komunikacije BiH Vladi FBiH pripalo je 4,04 miliona KM, Vladi RS 2,46 miliona i Vladi Brčko distrikta BiH 65.782 KM.

Iznosi plaća i regresa za uposlene u institucijama BiH neće se povećavati, pa visina osnovice i u 2024. godini ostaje 600, a regresa 450 KM. Dnevnica za službena putovanja u zemlji povećana je s 25 na 40 KM. Kako je rečeno, milijarda ide na plaće uposlenih.

Granični prijelazi

Za proširivanje i održavanje sistema videonadzora Granične policije BiH i sistema automatskog prepoznavanja registarskih tablica na graničnim prijelazima predviđeno 1,25 miliona KM. Za projekte digitalne transformacije na području FBiH planirana su 5,53 miliona KM, na području RS 3,37 miliona, a Brčko distrikta BiH 90.000 KM.

Za uspostavu elektronskog registra u cestovnom prijevozu planirano je 600.000 KM, baze podataka o prometnim nezgodama, homologaciji, certifikaciji vozila i kataloga testovnih pitanja za polaganje vozačkog ispita 400.000 KM.

Dugovi samo rastu

Za servisiranje vanjskog duga BiH u ovoj godini planirano je više od 1,43 milijarde KM, pa će tako za rad institucija BiH i vraćanje kredita u 2024. godini biti utrošeno ukupno 2,78 milijardi KM, što je za oko 224,7 miliona KM više nego u 2023.

(TIP/Izvor: Hina/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.