EURO 2024: Engleska nakon boljeg izvođenja penala u polufinalu

Fudbalska reprezentacija Engleske izborila je polufinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj savladavši u četvrtfinalnom meču selekciju Švicarske, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca – 5:3 (1:1).

Prilično iskontrolisana igra uz dosta opreza i izjednačeno prvo poluvrijeme utakmice odigrane na Dusseldorf Areni, u istoimenom njemačkom gradu. Iako su obje selekcije u nekoliko navrata uspijevale ušetati se u kazneni prostor protivnika, no na obje strane bilo je problema u realizaciji.

Nešto ofanzivnija Švicarska u nastavku, dobar dio drugog poluvremena igrao se na polovini Engleske, koja je bila potpuno uspavana i bezidejna.

Pritisak je urodio plodom, Švicarci su poveli u 75. minuti, a strijelac je bio Breel Embolo koji je na ubacivanje sa strane pobjegao Walkeru i poslao loptu u mrežu Jordana Pickforda.

Uslijedila je trostruka izmjena u redovima Engleske. Ispostavilo se da su Englezi morali primiti pogodak da bi se probudili i učinili ovu utakmicu koliko, toliko gledljivom.

“Pet minuta slave” švicarskih navijača na Dusseldorf Areni, a onda izjednačujući pogodak Bukaya Sake sa prilično velike udaljenosti. Lopta se odbila od lijevu stativu i završila u mreži Yanna Sommera. Devedeset minuta susreta završeno je bez pobjednika, rezultatom 1:1.

U produžecima nije bilo promjene rezultata, kraj drugog produžetka obilježio je pritisak Švicarske. Nekoliko opasnih prodora po Englesku, a Xherdan Shaqiri je iz kornera pogodio prečku, no rezultat je ostao isti pa se prešlo na izvođenje penala.

Englezi su bili bolji tokom izvođenja penala, te slavili na kraju s bijele tačne, rezultatom 5:3.

U drugom današnjem i posljednjem četvrtfinalnom susretu EURO 2024 od 21 sat snage će odmjeriti selekcije Turske i Nizozemske, na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Prethodno su plasman u polufinale ostvarile selekcije Španije i Francuske.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

  1. Работал в Центре судебной экспертизы (в прошлом Казахской научно-исследовательский институт судебных экспертиз) с 1977 года, имею почетные грамоты за заслуги…