Omiljena među salatama: Ko je osmislio Cezar salatu i koji recept je pravi

Cezar salata, omiljeno okrepljujuće jelo na vrelim ljetnim danima, slavi 100. rođendan. Talijanski imigrant Caesar Cardini izumio je deliciju 4. jula 1924. u svom restoranu Caesar’s Place u Tijuani, Meksiko. Bila je sparna noć i Cardini se borio da nahrani masu pridošlih Kalifornijaca koji su prešli granicu kako bi pobjegli od prohibicije.

Priča kaže da je Cardini tada upotrijebio sastojke koje je imao pri ruci, uključujući ulje s okusom bijelog luka, Worcestershire umak, limun, jaja i parmezan.

Za razliku od nekih drugih stavki s jelovnika s početka 20. stoljeća, Cezar salata ostaje vječni favorit.

Beth Forrest, profesorica slobodnih umjetnosti i primijenjenih studija hrane na Culinary Institute of America, rekla je da je trebalo nekoliko godina da Cezar salata postane popularna. Recept za nju nije objavio “Joy of Cooking”, jedna od najpopularnijih američkih kuharica, sve do izdanja iz 1951. godine.

Forrest je rekla i da je Cezar salata idealna za ‘zapadnjačko’ nepce jer sadrži dvije preferirane teksture: hrskavu i kremastu. Žumanjci i parmezan također su bogati glutamatnom kiselinom, koja salati daje bogat, slan okus poznat kao “umami”.

“Zadovoljava nas na mnogo hedonističkih načina, dok se još uvijek možemo osjećati okrijepljenima. Ipak je to salata”, rekao je Forrest.

Mnoge varijante Cezar salate daju ovom jelu postojanost, kažu stručnjaci. Kuhari mogu dodati piletinu, suho meso ili losos, umiješati kelj ili prokulice i napraviti preljev od miso paste ili tofua.

Cardini nije bio sklon mijenjanju svog recepta. U intervjuu 1987. godine za Honolulu Star-Bulletin, njegova kći Rosa Cardini rekla je da je njezin otac bio vrlo precizan u pripremi svoje kreacije. Koristio je samo nježne, unutarnje listove salate Romaine i ostavio ih cijele, s namjerom da ih gosti pokupe prstima. Jaja je prije dodavanja kuhao jednu minutu, a inćune nije koristio.

Postoje rasprave o porijeklu salate. Neki tvrde da je recept zapravo bio od majke Livija Santinija, jednog od Cardinijevih kuhara i kolege talijanskog imigranta. Drugi kažu da je Cardinijev brat Alex bio začetnik salate, koju je napravio s limetom i pastom od inćuna. Alexova verzija nazvana je “Avijatičarska salata” jer ju je navodno poslužio avijatičarima iz baze u San Diegu.

Forrest je rekao da recept također odjekuje starim talijanskim specijalitetima. Podsjeća na pinzimonio, preljev od maslinova ulja i limunova soka koji se koristi kao umak od povrća, ili bagna cauda, ​​vrući umak od inćuna i bijelog luka iz regije Piedmont gdje je Cardini rođen.

Restoran Caesar’s u Tijuani nije odgovorio na pitanje Associated Pressa o porijeklu salate, ali restoran spominje Santinijevo ime na svojoj web stranici.

Posao u Tijuani je opao nakon završetka prohibicije, pa je Caesar Cardini preselio s porodicom u Los Angeles 1935. Punili su svoj Caesar dresing u boce kod kuće prije nego što su konačno osnovali Caesar Cardini Foods Inc.

Rosa Cardini preuzela je porodičnu tvrtku 1956. nakon očeve smrti. T. Marzetti, proizvođač preljeva i umaka, kupio je Cardini Foods 1996. i još uvijek prodaje preljeve robne marke Caesar Cardini.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Pixabay)