Elektroprivreda BiH završila prošlu godinu sa najvećim zabilježenim gubitkom ikad

Prošlu godinu je Elektroprivreda BiH završila sa najvećim dosad zabilježenim gubitkom – on iznosi 331 milion maraka. To je pokazao završni račun ovog preduzeća.

Uzroke za ovakvu situaciju aktuelna uprava vidi u nagomilanim problemima, lošim odlukama ranijih uprava i slabim rezultatima pojedinih rudnika što se odrazilo na manju proizvodnju struje. Tako su rudnici Kreka, Zenica i Gračanica 2023. godinu završili gubitkom od 117 miliona maraka. Još je neizvjesno kako će ova godina biti završena, poručuju iz uprave, ali kažu da neće biti novih poskupljenja struje.

Predstavljeni su i planovi rada za period do 2050. godine, a među njima su rekonstrukcija termoblokova u Tuzli i Kaknju te ulaganja u obnovljive izvore energije – vjetar, Sunce i vodu.

“Ulaganje u rudnike su bila potrebna. Mi imamo 80 posto proizvodnje iz termoenergetskih objekata. Nama su rudnici trebali, nama rudnici trebaju danas, nama rudnici će trebati u narednom periodu, ali nam trebaju rudnici koji će živjeti od proizvedene tone uglja i koji će samoodrživo funkcionisati i stvoriti finansijske uslove da konačno kupuju opreme i vraćaju pozajmice koje im je dala Elektroprivrede. Ono što se stalno spočitava ovoj upravi – da ne zna prodati viškove energije – na dijagramu se jasno vidi da EPBiH od 2009. da po kraja 2023. od prosječnih 2000 hiljade gigavat-sati je spala na 52 sata. To su viškovi koje mi možemo prodati”, kazao je Sanel Buljubašić, generalni direktor EPBiH.

(TIP/Izvor: Federalna.ba)