Britanski kralj Charles III imenovao Tuzlanku prof. Mirelu Delibegović za prvu ženu državnu predsjedavajuću fiziologije na Univerzitetu Aberdeen

Britanski kralj Charles III imenovao je Tuzlanku prof. Mirelu Delibegović za prvu ženu državnu predsjedavajuću fiziologije na Univerzitetu Aberdeen.

Profesorica Mirela Delibegović iz Tuzle krenut će stopama pionira inzulina i dobitnika Nobelove nagrade JJR Macleoda koji je na toj funkciji, koju je zadužio monarh, od 1928. do 1935. godine.

Profesorica Delibegović vodi istraživanje na razumijevanju uzroka inzulinske rezistencije – kada tjelesne ćelije ne reagiraju pravilno na proizvedeni ili ubrizgan inzulin što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi – i pronalaženje načina da se ova stanja odgode ili čak preokrenu.

Ove poizicije nevjerovatno prestižne i ustanovljene u disciplinama za koje se smatra da su fundamentalne i za kojima postoji stalna i značajna potreba. Profesorica Delibegović sada drži jednu od samo dvije pozicije za fiziologiju u Velikoj Britaniji.

Dok je otkriće inzulina od strane Macleodovog istraživačkog tima iz Toronta omogućilo spasonosni tretman za osobe sa dijabetesom tipa 1, rad profesora Delibegovića ima potencijal da transformiše tretman ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2 ili koji su u riziku od razvoja dijabetesa. Ona je na čelu Centra za kardiovaskularne bolesti i dijabetes u Aberdeenu koji istražuje insulinsku rezistenciju i kako su dijabetes, srčane bolesti, starenje i Alchajmerova bolest isprepletene, objavio je na Facebooku dr. Edhem Čustović.

Delibegović često prenosi svoje znanje studentima i akademicima u BiH. Također je ponosna donatorica Bosnia & Herzegovina Futures Foundation.

(TIP)

Komentar

  • Azra Čehajić says:

    Nevjerojatno je da se vijest kada je riječ o ovakvim uspjesima naših sugrađana objavi samo na lokalnim portalima. Iako se ovakvim postignućima treba ponositi cijela BiH ni na jednom drugom portalu ova vijest nije objavljena. Svjetski uspjeh sestara Delibegović je i uspjeh ne samo porodice, nego i našeg grada i cijele BiH. Roditeljima Enveru i Izebeti čestitam.

Komentari su zatvoreni.