Poskupljenje struje dovest će do novog lančanog poskupljenja; Bago: Narod neće zaključane cijene, već fiskalne reforme

Neusklađenost potrošačkih cijena i prihoda koje ima jedna prosječna porodica u Bosni i Hercegovini sve je izraženija iz godine u godinu.

Od 1. avgusta struja poskupljuje za 10 posto, što će neminovno dovesti do lančanog poskupljenja svih roba i usluga.

–  Nažalost, uvijek kada poskupe struja, gorivo i plin dođe do drastičnog poskupljenja bilo ono opravdano ili ne, a često bude neopravdano. Mnogi proizvodi i usluge poskupljuju. Potrošačka korpa u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci se trenutno kreće oko 3.700 maraka bez kirije ili kredita za stan.

To je zaista veliki iznos koji većina porodica u BiH ne može sebi priuštiti –  izjavio je za Faktor Marin Bago, predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura” iz Mostara.

Dodao je da je jedna prosječna plaća ne može izmiriti cijenu hrane potrebne da se četveročlana porodica prehrani.

Naveo je primjer Njemačke u kojoj Nijemac od 35 posto svoje prosječne plaće može prehraniti četvoročlanu porodicu.  

– Jasno je da je kod nas hrana preskupa, ali i da smo jako malo plaćeni i da plaće za koje radimo jednostavno ne mogu osigurati dostojan život- kazao je.

Podsjetio je  na mjeru Federalnog ministarstva trgovine “Zaključavamo cijene” u kojem je učestvovalo i Udruženje “Futura”, “ali to nije mjera koju očekuju građani”.  

– Ta mjera je bila više dobra volja trgovaca da neke cijene smanje.

Prave mjere dolaze od instutucija, poput fiskalnih reformi. Plaćamo najveće doprinose u Evropi, a ne dobivamo toliko zauzvrat.

Kada je riječ o proizvodnji hrane, poljoprivredi, uvozimo 80 posto hrane koju konzumiramo. To je drastičan signal koji pokuzuje da se državnom jako loše upravlja, li to znamo svi. Neću reći ništa novo- istakao je Bago.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.