Krajem augusta bit će održan 51. Sajam šljive u Gradačcu

U Gradačcu će od 28. do 31. augusta biti održan 51. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, a organizatori ovogodišnjeg sajma su Turistička zajednica Grada Gradačca i Grad Gradačac.

Organizatori su istakli da se najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje da svoje proizvode predstavi oko 300 izlagača iz BiH i inostranstva. Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

– Do sada je dosta posla urađeno. Dogovorili smo pokrovitelje, sponzore i medijske pokrovitelje ove manifestacije. Trenutno radimo na aninmiranju izlagača. Očekujemo dolazak gostiju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Zapadne Evrope. Imat ćemo i nekoliko kolektivnih izložbi, poput Kantona Sarajevo koji će subvencionirati dolazak svojih izlagača na gradačački sajam, rekao je Amir Pašalić, direktor Sajma šljive.

U četiri dana te tradicionalne sajamske manifestacije bit će organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, bit će održan i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz oblasti poljoprivrede i biznisa.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive. Jedan od podsajamskih sadržaja ovogodišnje manifestacije je i 7. sajam pčelarstva sa međunarodnim učešćem.

Radi prezentacije programskih sadržaja Sajma šljive te privrednih i turističkih potencijala, 17. jula će biti organizovana pres-konferencija u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine u Sarajevu, najavili su organizatori.

(TIP/Izvor: Fena)