Video/Foto: Koje granične prelaze koristiti kada putujete u Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju i kada su najmanje gužve: Savjeti Bisere Hašimbegović

Sezona godišnjih odmora uveliko je krenula, a jedan od znakova su i gužve na graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Bisera Hašimbegović iz BIHAMK-a čitateljima N1 donosi savjete koje granične prelaze koristiti kada prelazite granicu BiH-Hrvatska, BiH-Crna Gora i BiH-Srbija te u kojem terminu su najveće gužve.

GP Dolani/Metkovići

Hašimbegović otkriva kako je GP Doljani i dalje najfrekventniji prelaz prema jugu, ada se gužve počnu stvarati već od prvomajskih praznika.

“Gužve su pogotovo otkako se GP Metković pomjerio i sada je kilometar i po razmaka između. Često na GP Doljani nema gužve, ali kolone vozila budu u međuprostoru. Gužve na tom prelazu budu svaki dan i nema pravila je li radni dan ili vikend.

Alternativni granični prelazi prema Dalmaciji

GP Debelo Polje je otvoreno, kaže Hašimbegović, ali i taj granični prelaz bude opterećen u danima vikenda.

“GP Bijača na koji se uključuje iz Čapljine preporučujemo jer bude otvoreno više traka pa ne bude čekanja. Tu je i GP Zvirići, mali prelaz nakoji se ide isto cestom kao na Bijaču, ali par stotina metara prije ima odvajanje i dobro je označeno. Tu je i GP Crveni Grm na koji se ide iz Ljubuškog. Granični prelazi Osoje i Gorica u jako posjećeni jer imaju direktnu vezu putem tunela Sveti Ilija na Baško polje, iz Jablanice se skreće prema Posušju i Blidinju i brzo se stigne – za tri sata”, kazala je Hašimbegović.

Granični prelazi za Duboravčku rivijeru

Hašimbegović savjetuje da se koristi novoizgrađena cesta Stolac-Neum jer tada idete na samo jedan granični prelaz GP Neum I, a potom preko mosta se uključujete i za Pelješac.

Ukoliko putujete prema Trebinju, tu je GP Čepikuća koji su spušta prema Slanom i GP Ivanica koji ide direktno na Kupare.

Granični prelazi prema Zagrebu

Hašibegović ističe da velika većina i dalje koristi GP Gradiška i GP Gradina kada putuje prema Zagrebu, ali ona savjetuje da se koristi i GP Bosanski Šamac ili GP Svilaj jer su dosta manja opterećenja.

“Jeste da ide malo udesno kada gledate na mapi, ali bolje se voziti nego stajati u koloni pet sati”, dodala je.

Granični prelazi prema Crnoj Gori

Hašimbegović u Novom danu ističe kako je GP Deleuša vrlo frekventatn i najbliži je Bileći.

“Njime se noovom cestom koju su uradili Crnogorci spuštate na Boku Kotorsku ili idete prema Nikšiću”, navela je.

Tu si i GP Klobuk prema Nikšiću i GP Zupci koji ide prema Herceg Novom.

“Uvijek savjetujem da se ide na GP Klobuk jer je manja gužva nego na GP Deleuša”, rekla je.

Granični prelazi prema Srbiji

GP Varadište kod Višegrada je najfrekventniji jer je, kaže Hašimbegović,  ispona koja ide prema Bugarskoj ili Turskoj, ili ako neko ide za Beograd i koristi cestu preko Hrvatske pa ide na Svilaj.

Kada su najmanje gužve na graničnim prelazima?

Hašimbegović ističe da su na zapadu i sjeverozapadu Bosne i Hercegovine gužve konstante kada naša dijaspora dolazi ili odlazi u Austriju, Njemačku i Sloveniju. Ističe da su na GP Gradiška gužve cijeli dan i ljeti i zimi.

“Ako pričamo o jugu, najbolje je da prelazite do šest ujutro ili poslijepodne. Najveće opterećenje na graničnim prelazima je od 7 do 11-12 sati.

Sve informacije o stanju na putevima možete uvijek pronaći OVDJE dok stanje na graničnim prelazima možete pogledati i uživo putem kamera BIHAMK-a.

(TIP/Izvor: N1/Autorica: Minela Jašar-Opardija)