SIPA u Košarkaškom savezu BiH, račun ponovo blokiran

Nakon vijesti da Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine prijeti blokada, i Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je u novim problemima. SIPA je opet bila u kancelarijama Saveza, a da je situacija alarmantna pokazuje i podatak da je račun ponovo blokiran. Teška situacija opet je ugrozila odlazak naših reprezentativnih selekcija na velika takmičenja.

“Imamo vrlo velike probleme s uslovima svake godine. Nemammo para, plačemo, donacije… a nemamo se kome obratiti s obzirom na to da nemamo jedno ime kojem možemo reći te probleme, s obzirom na to kako Savez funkcioniše i država.”

Ovako je Jusuf Nurkić govorio u augustu prošle godine. Gotovo godinu kasnije, situacija identična. SIPA ponovo kuca na vrata Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, a račun po ko zna koji put blokiran. Sporna je vanredna skupština Saveza, a prvi čovjek krovne kuće bh. košarke Dalibor Miloš ističe da određena grupa ljudi koji su izgubili pozicije na sve načine želi da se domogne istih.

“Prije nekoliko godina u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine ušli smo u sukob s nekim ljudima zato što nismo smatrali da je njihov interes interes košarke, nego da su to osobni interesi. Nisu im usvojeni izvještaji, postoji više desetina izjava sudaca da su ucjenjivani. Ovo što se trenutno radi – potenciranje legalnosti ove vanredne skupštine – samo je pokušaj da se neka loptica prebaci na nas u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, a ne bi li oni opet kroz ovu maglu došli na neke pozicije”, kaže Miloš.

I dok se loptica prebacuje i traje borba za pozicije, za to vrijeme račun Saveza je ponovo blokiran zbog duga prema hotelima Ilidža od 160.000 KM iz 2012. godine. Sve to je dovelo u pitanje nastup naših mlađih reprezentativnih selekcija.

“Jako je teško organizovati pripreme bilo koje mlađe reprezentacije i ako ova blokada potraje, bojim se da ćemo morati otkazati pripreme i nastupanje sve četiri mlađe kategorije, govorim o muškoj i ženskoj U18 i U16 reprezentaciji”, poručuje Miloš.

Dakle, iako su počele pripreme naših mlađih reprezentativnih selekcija za Evropsko prvenstvo, upitno je i da li će na njega otići krajem ovog mjeseca. Nakon Odbojkaškog i Rukometnog, i Košarkaški savez naše zemlje je na koljenima. Otkazivanje učešća naših reprezentacija na međunarodnim takmičenjima, a samim tim i blamaža države nije rješenje. Jasno je da se konačno nešto sistemski mora uraditi u vezi s pitanjem finansiranja sporta, jer vapaj sportista se već odavno čuje.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.