Dubrovnik među deset najtraženijih odredišta za obiteljska ljetovanja

Za obiteljska putovanja Dubrovnik je jedno od deset najpopularnijih ljetnih odredišta u ovoj godini na globalnoj listi jedne od najvećih rezervacijskih platformi Buking, a listu predvode Drač u Albaniji i marokanski Tandžier i Marakeš, izvijestili su s te platforme.  

Listu su u Bukingu sastavili na temelju istraživanja o trendovima obiteljskih ljetnih odmora, provedenog onlajn anketiranjem još u srpnju 2023. na uzorku od gotovo 28 tisuća odraslih osoba iz 33 zemlje svijeta koji planiraju putovati poslovno ili iz razonode u idućih 12 do 24 mjeseca, među kojima je bilo i oko 500 ispitanih u Hrvatskoj.

Dubrovnik se na toj listi našao na osmom mjestu za obiteljske ljetne odmore 2024., a prve tri, albanska i marokanska odredišta, slijede Destin na Floridi, Sevilja i Palma de Majorka u Španjolskoj, Tokio u Japanu, dok su iza Dubrovnika Madrid (Španjolska) i Bangkok na Tajlandu.

Buking je izvijestio i da su pretrage smještaja za obitelji za ljetnu sezonu putovanja 2024. porasle 8 posto u odnosu na 2023., a pretraživanja letova na globalnoj razini za čak 21 posto, što po njima znači i snažan interes za putovanjima obitelji ovog ljeta.

Obitelji traže odlične plaže, ukusnu domaću kuhinju i kulturne doživljaje, a oko 60 posto ispitanih naveli su da žele na ljetovanju kvalitetno provesti vrijeme, i to im je, uz istinsko opuštanje te otkrivanje novih mjesta, najveća motivacija za putovanja. To se, kažu iz Bukinga, dobro poklapa i s popularnim odredištima za ovo ljeto, koja uključuju plaže, lokalnu kuhinju i kulturnu ponudu, ali i mogućnosti zabave za cijelu obitelj.

Istraživanje je pokazalo i da je 55 posto obitelji u svijetu na putovanje inspiriralo kušanje hrane viđene u nekoj emisiji ili filmu, posebice na društvenim mrežama, a oko 50 posto ih planira koristiti alate umjetne inteligencije (AI) u planiranju kako bi optimizirali.

Trend su i dadilje na putovanjima ovog ljeta, jer je 31 posto obitelji najavilo da bi vjerojatno izdvojili novac da im čuvaju djecu, dok je za 74 posto udobnost s klimom najvažnija pogodnost pri rezervaciji smještaja.

(TIP/Izvor. Hina/Foto: bhrt.ba/Ilustracija)