Cheesecake za 10: Savršeni desert za obožavatelje pistacija

Ako ste ikada radili klasični, njujorški cheesecake, onda znate napraviti i ovaj s pistacijom. Ima neznatno više posla, ali i dalje vam za pripremu treba tek pola sata.

Cheesecake s pistacijom istovremeno je kremast i orašast užitak, koji ima podjednako uzbudljiv okus i teksturu zahvaljujući dvjema kremama, finom biskvitu od graham keksa i mljevenim pistacijama – usitno i ugrubo.

Ako ste ikada radili klasični, njujorški cheesecake, onda znate napraviti i ovaj cheesecake s pistacijom. Ima neznatno više posla, ali i dalje vam za pripremu treba tek pola sata. Torta se peče oko sat vremena, a hladi najmanje četiri sata, kao i “normalni” cheesecake.

Tajni nema, jedino pazite ako sami ne radite pastu od pistacija da kupite pravu, tj. onu kojoj u sastavu ne stoji ništa osim pistacija. Pasta od pistacija, naime, ne sadrži ništa osim fino samljevenih preprženih pistacija, pa nemojte da vam uvale kakav namaz sa svim i svačim unutra.

Sastojci za cheesecake s pistacijom:

Za koru

  • 45 g pistacija
  • 160 g graham keksa
  • 90 g maslaca
  • 1 žlica mlijeka

Za kremu

  • 900 g krem sira
  • 200 g šećera
  • 180 g paste od pistacija
  • 4 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 ml vrhnja za šlag
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 1½ žlice kukuruznog škroba

Za preljev

  • 45 g paste od pistacija
  • 120 g bijele čokolade
  • 60 ml vrhnja za šlag

Za ukras

  • 50 g pistacija, grubo zdrobljenih i fino mljevenih

Priprema cheesecakea s pistacijom:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.

U sjeckalici sameljite kekse i pistacije u sitne mrvice. Dodajte rastopljeni maslac i miješajte dok se ne sjedine. Dodajte mlijeko i ponovno promiješajte. Utisnite u dno okruglog kalupa promjera 23 centimetra. Pecite 7-8 minuta pa izvadite na sobnu temperaturi dok radite kremu. Ne gasite pećnicu.

U velikoj zdjeli pjenjačom tucite krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte pastu od pistacija i miješajte dok ponovno smjesa ne postane glatka. Dodajte jaja, jedno po jedno, i miješajte da se sve sjedini nakon svakog dodavanja svakog jaja. Dodajte ekstrakt vanilije, kiselo vrhnje, slatko vrhnje i sol i tucite dok smjesa ne postane glatka. Na kraju dodajte kukuruzni škrob i tucite dok se sve ne sjedini.

Kalup za pečenje prekrijte aluminijskom folijom. Kremu izlijte na pečenu koru. Napunite posudu veću od kalupa vodom tako da doseže polovicu visine kalupa. Pecite 50 do 60 minuta ili dok se rub ne stegne, ali sredina još lagano podrhtava. Ugasite pećnicu, ali ostavite tortu u njoj još sat vremena. Onda izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi jedan sat, a zatim u hladnjaku najmanje 4 sata ili najbolje preko noći.

U zdjelu stavite izlomljenu bijelu čokoladu. Zagrijte slatko vrhnje na laganoj vatri i prelijte ga preko čokolade. Ostavite jednu minutu pa zatim miješajte dok se čokolada ne otopi. Dodajte pastu od pistacija i miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Preljev prelijte preko cheesecakea i poravnajte. Stavite u hladnjak do posluživanja ili barem jedan sat.

Prije posluživanja tortu ukrasite sitno samljevenim pistacijama. Prosijte ih po čitavoj površini torte, a uza sam rub poslažite grubo zdrobljene pistacije.

(TIP/Izvor: punkufer.dnevnik.hr/Foto: Shutterstock)