Bećirović predložio da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti i suverenitetu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom u okviru zvanične posjete Republici Italiji. Bećirović je predložio da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Tokom sastanka je istaknuto kako su odnosi BiH i Italije vrlo dobri i prijateljski. Konstatirano je da postoji dodatni prostor za dalje unapređenje odnosa u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, povezivanja gradova i regija, u zajedničkom djelovanju kroz međunarodne organizacije i podsticanje neposrednih kontakata građana dvije države.

Bećirović je naglasio važnost jačanja odnosa Bosne i Hercegovine s Republikom Italijom, članicom i zemljom osnivačem EU i NATO-a. Također, Italija je članica niza regionalnih inicijativa, poput Jadransko-jonske inicijative, strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), Srednjoevropske inicijative (CEI).

Bećirović je rekao da Republika Italija igra važnu ulogu u promoviranju stabilnosti i prosperiteta u regionu, te pruža značajnu podršku državi Bosni i Hercegovini u njenim reformskim procesima, kao i evropskim i evroatlantskim integracijama. Njena predanost regionalnoj saradnji i bilateralnim odnosima doprinosi jačanju mira i sigurnosti, kao i ekonomskom razvoju cijele regije.

Fontana je istakao da se Italija posebno zalaže za promoviranje evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, pružajući tehničku i savjetodavnu pomoć u procesu reformi.

Dodao je da su italijanski parlamentarci dobro informirani o izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i da su spremni doprinijeti jačanju saradnje dvije države.

(TIP/Izvor: Fena)