15 namirnica koje nikada ne bi trebalo držati u frižideru

Postoje namirnice koje ne trebate u frižideru jer će izgubiti svoj kvalitet, hranljivost ili se pokvariti.

Ovo je lista od 15 namirnica:

  1. Krompir
Krompir nemojte držati u frižideru

Hladno, mračno okruženje je najbolje za čuvanje krompira, ali frižideri su previše hladni. Krompir postaje pjeskav kada se ohladi, jer hladnoća razgrađuje škrob u njemu. U frižideru se skrob takođe pretvara u šećer, što loše utiče na njegov ukus.

2.LUK

Držanje luka u hladnjaku spriječit će ga da se pokvari isto kao da ga držite na kuhinjskom pultu. Luk će brzo struhnuti u frižideru. Kada čuvate luk, čuvajte ga na sobnoj temperaturi i dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Kada je luk oljušten i isječen, treba ga staviti u frižider. Čuvajte ga u ladici za povrće u vrećici koja se može zatvoriti.

3. BIJELI LUK

Bijeli luk brzo gubi svojstva u frižideru

Kada se čuva u frižideru, beli luk gubi svoj ukus. Održavajte njegov oštar ukus tako što ćete ga čuvati na hladnom i suhom mjestu sa malo ventilacije. Odličan izbor je papirna vrećica. Kada se glava razbije, bijeli luk i dalje počinje da se razgrađuje. Iskoristite te čehne u roku od 10 dana.

4.DINJA

Najbolje je čuvati cijele dinje na sobnoj temperaturi isto važi i za lubenicu. Prema nekim istraživanjima, dinja u frižideru brže razgrađuje svoj antioksidans, pa je jedenje na sobnoj temperaturi čini i zdravijom. Dinja se može čuvati u frižideru otprilike tri do četiri dana nakon rezanja.

5.MED

Ne ostavljajte med u frižideru

Kada se čuva u frižideru, med će kristalizirati.. Tečnost postaje zrnasta i gotovo čvrsta, pa je teška za upotrebu i neprijatna za korištenje. Dok se med čuva na sobnoj temperaturi, traje dugo. Moguće je povratiti očvrsnuti med laganim zagrijavanjem boce u toploj vodi.

6.HLJEB

Općenito, hljeb ne traje dugo prije nego što se ubuđa; relativno je kvarljiv. Neki ljudi ga stavljaju u frižider kako bi spriječili rast plijesni. Takođe isušuje hljeb, što znači da ionako ne možete uživati ​​u njemu kada ga stavite u frižider. U idealnom slučaju, hljeb treba čuvati u ostavi ili ladici za kruh. Kriške se po potrebi mogu zamrznuti i tostirati ako je potrebno produžiti vijek trajanja.

7. ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi

Moguće je produžiti život orašastih plodova tako što ćete spriječiti da njihova ulja postanu užegla hlađenjem. Ipak, neće imati tako dobar ukus ohlađene kada upiju mirise druge hrane u frižideru i izgube svoj prepoznatljivi orašasti ukus. Orašaste plodove treba čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. Ohlađene orašaste plodove moguće je spremiti tako što ćete ih pržiti na suhoj tavi prije nego što ih pojedete.

8. PARADAJZ

Iako ga često držimo u frižideru bolje je da to ne radimo. Kada se cijeli paradajz ohladi, njegov okus se gubi, a tekstura postaje brašnasta. Nedovoljno zreli paradajz treba staviti na sunčanu prozorsku dasku. Najbolje je da ih skuhate prije nego što ih odložite u frižider ako postanu prezreli.

9.ČOKOLADNI NAMAZI

eurokrem, namaz

Kada se čuva u frižideru, ovaj ukusni namaz se stvrdne i ne može se namazati na hljeb, tost ili voće. Okus namaza od čokolade i lješnjaka također se smanjuje kada se ohladi. Neotvorene posude mogu se čuvati u ostavi dva mjeseca. Unatoč datumu isteka, otvoreni namazi ostaju sigurni oko mjesec dana bez hlađenja.

10.JABUKE

Ako više volite hladne jabuke, možete ih ohladiti, ali I ne morate. Hrskavost ovih plodova zapravo se smanjuje hlađenjem. Van frižidera jabuke mogu stajati jako dugo ako su zaštićene od djelovanja sunca.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.