Video: Turski vojni orkestar Mehter nastupio u Tuzli

Osmanski vojni orkestar Mehter, simbol turske vojne tradicije predstavio se pred tuzlanskom publikom na Trgu slobode. Članovi ovog orkestara u tradicionalnim nošnjama održali su defile ulicama Tuzle. Zaustavili su se kod spomenika na Kapiji gdje su na svoj način odali počast žrtvama masakra. Potom su se uputili ka Trgu slobode gdje su građani imali priliku čuti brojne izvedbe.

Zanimljivim nastupom članovi ovog orkestra oduševili su prisutne koji su ih nagradili gromoglasnim aplauzima uživajući u upijanju kulturnih različitosti.

Mehter predstavlja kulturni identitet Turske, čineći ovaj orkestar jednim od najznačajnijih kulturnih dobara zemlje.

“Mehter” je naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima. “Mehter” se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih, sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.

Podsjećamo, pored Mehtera koji nije prvi put nastupio u Tuzli, prošle sedmice imali smo priliku poslušati i Orkestar turskih harmonijskih zvijezda (TURKAY).

Pomenuti Turski orkestri u okviru posjete Bosni i Hercegovini od 26. juna do 3. jula održali su niz konceratau nekoliko gradova.

Vojni orkestar Mehter boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u povodu ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije “514. dani Ajvatovice”.

(TIP/Izvor: RTV7)