Studenti pokrenuli digitalno takmičenje koje promoviše veze BiH i EU

Još jednu godinu zaredom, studenti svih osam bh. javnih univerziteta učestvuju u Generation Change – projektu Evropske unije u Bosni i Hercegovini, sa ciljem pružanja mladima platforme koja će im omogućiti da kažu svoje mišljenje i pokažu svoju kreativnost. Ove godine, proces je rezultirao sa četiri videa koja prikazuju poveznice između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, ističući tradiciju, kulturu, običaje, turistički potencijal, prirodne resurse i raznolikost njenih naroda, a kroz viđenje nove generacije u BiH.

U maju, studenti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine okupili su se na Liderskoj konferenciji za mlade gdje su imali priliku učiti o EU integracijama, kampanjama, produkciji i ključnim porukama, s ciljem kreiranja digitalne kampanje vođene od strane mladih koja će biti predstavljena na društvenim mrežama EU u BiH.

Sveobuhvatna tema pod kojom su studenti kreirali svoje ideje bila je “Povezani kroz dobro”, postojeća kampanja EU koja prikazuje snažnu vezu između EU i BiH.

Od tada, podijeljeni u četiri tima, svaki tim sastavljen od studenata sa dva bh. univerziteta, našli su se u ulogama scenarista, producenata, glumaca, kao i dijela produkcijskog tima iza scene. Cilj svega bio je proizvesti video snimke koji će prikazati perspektivu mladih nove generacije o jedinstvenim vezama između EU i BiH.

Svi videi će biti predstavljeni na društvenim mrežama EU u BiH i Generation Change. Studentski tim čiji video osvoji najviše glasova bit će nagrađen studijskim putovanjem u sjedište EU u Briselu, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

(TIP/Izvor: Fena/Foto:  (A.P.)