Liječnik dijeli znakove na pupku koji otkrivaju ozbiljne zdravstvene probleme

Malo ljudi razmišlja o svom pupku. Ipak, ovaj dio tijela može puno reći o zdravlju, upozorava neurobiolog Dan Baumgardt sa Sveučilišta u Bristolu.

Kako tvrdi, pupak je puno dublji od nekoliko milimetara. Nakon rođenja, pupak gubi svoju funkciju, ali njegov izgled može biti pokazatelj da nešto nije u redu sa zdravljem.

“Jedan od problema je pupčana kila koja nastaje kada trbušni organi strše kroz pupak. Izvana izgleda kao mala kvrga boje mesa u području pupka. Rizici od njezine pojave povećavaju se s viškom kilograma ili trudnoćom”, objasnio je neurobiolog.

Pregled pupka također može otkriti bolest jetre.

“Pupak je okružen mnogim venama koje odvode krv u portalnu venu jetre. S povećanim pritiskom, na primjer kod ciroze, vene oko pupka mogu postati deblje, uzrokujući pojavu šare na trbuhu”, ističe dr. Baumgardt.

Također je važno obratiti pozornost na zdravlje samog pupka, osobito ako osoba ima prekomjernu težinu. U njemu se mogu nakupiti vlaga i prljavština, a toplo okruženje postaje povoljno za razvoj bakterija. Znakovi infekcije u pupku su crvenilo, bol, oteklina, neugodan miris i iscjedak gnoja ili druge tekućine, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Ilustracija/ Shutterstock)