Korak bliže ka autocesti Tuzla–Orašje: Predstavljene parcele planirane za eksproprijaciju

U Tinji Gornjoj održan je sastanak predstavnika JP Ceste Federacije BiH i Grada Srebrenik sa mještanima mjesnih područja Tinja i Podorašje.

“Tema sastanka bila je eksproprijacija zemljišta na trasi planiranog autoputa Tuzla – Orašje, dionica Tuzla-Maoča, koja prema projektu prolazi kroz ova područja na prostoru naše lokalne zajednice”, kazao je Adnan Bjelić, gradonačelnik Srebrenika.

Stanovništvo je detaljno upoznato s načinom provođenja eksproprijacije, utvrđivanja cijene eksproprisanog zemljišta, objekata i drugih nekretnina. Također, prisutnima su detaljno obrazložena njihova prava, te procedure koje se primjenjuju u procesu eksproprijacije.

Predstavljeno je koje su parcele predviđene za eksproprijaciju u prvoj fazi. Naime, radi se o 74 parcele za koje je utvrđen javni interes i koje se nalaze na planiranoj trasi puta na području Previla prema Podorašju na lotu 1, dužine oko 6 kilometara.

Prema Zakonu o eksproprijaciji, vlasnici parcela imaju mogućnost postići direktan sporazum s Autocestama Federacije BiH o cijeni njihovih nekretnina. U tom procesu mogu angažovati vještake iz oblasti građevinarstva, poljoprivrede, ekonomije i drugih struka. Ovaj način eksproprijacije smatra se najbržim i najjednostavnijim.

Ukoliko se ne postigne sporazum, proces se nastavlja u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji. U ovom okviru, vlasnici parcela i JP Ceste Federacije BiH ravnopravne su strane. Na osnovu vještačenja, određivale bi se cijene eksproprisanih nekretnina.

Ovaj sastanak označava važan korak u procesu realizacije značajnog infrastrukturnog projekta, koji će donijeti koristi ne samo lokalnoj zajednici, već i širem području povezivanjem Tuzle i Orašja putem modernog autoputa, piše Akta.ba.

(TIP)