Spalletti ostaje selektor Italije uprkos katastrofi u Njemačkoj

Luciano Spalletti će ostati na mjestu selektora Italije uprkos ponižavajućoj eliminaciji Azzurra sa Eura 2024, rekao je u nedjelju nogometni šef te zemlje.

Italija je izbačena iz Eura u osmini finala nakon što je u subotu u Berlinu poražena sa 2-0 od Švicarske, ali katastrofalna odbrana titule nije koštala Spalettija posla.

– Ja sam pragmatičan, nemoguće je riješiti probleme napuštanjem dugoročnog projekta ili napuštanjem trenera i igrača koji su nas pratili u ovom projektu – rekao je novinarima Gabriele Gravina, čelnik nogometnog saveza Italije.

Italija je ušla na Euro kao aktuelni šampion, ali je propala u Njemačkoj pod vodstvom Spallettija, koji je prošlog ljeta zamijenio pobjednika Eura 2020. Roberta Mancinija.

– Spalletti ima našu vjeru, on mora imati našu vjeru, treba da se baci na posao, jer za 60 dana počinje Liga nacija – dodao je Gravina.

– Ne možemo zamisliti da će (Kylian) Mbappe ili Cristiano Ronaldo iznenada doći na scenu, tako da moramo biti strpljivi – dodao je.

Spalletti je preuzeo posao u Italiji sa ogromnim zaslugama nakon što je vodio Napoli do historijske titule u Seriji A, ali je imao užasan turnir, sjekao je i mijenjao sastave i formacije i napadao novinare.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: EPA)