Jedna kuglica bi mogla pokrenuti nove procese u Bosni i Hercegovini

Priča oko spornog četvrtog delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine bliži se kraju. U ponedjeljak Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine organizovat će žrijeb za potvrdu SNSD-u ili dodjelu mandata PDP-u. Kraj jedne faze mogao bi označiti početak druge – politički burne u našoj zemlji. Od promjene vlasti do rekonstrukcije Vijeća ministara. Ako bude volje za novom avanturom na pola mandata.

Žrijeb će odlučiti kome će pripasti mjesto četvrtog delegata u Klubu srpskog naroda u Državnom domu. Riječ je o karakterističnoj pravnoj situaciji koja nije u izbornim ciklusima Bosne i Hercegovine često bilježena.

„Ovdje se ne radi ni o kakvom proizvoljnom radu CIK-a, nego o našem redovnom poslu i procedurama koje su propisane isključivo Izbornim zakonom i koje mi, kao organ koji provodi Izborni zakon i koji poštuje, i mora i u obavezi je da poštuje odluke Suda Bosne i Hercegovine, kao što bi to trebali svi organi vlasti u Bosni i Hercegovini – naša je obaveza da ove odluke i provedemo i završimo ovaj postupak“, istakla je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Ako sreća bude na strani PDP-a, njihov delegat ulazi u Dom naroda, a SNSD gubi kontrolni paket u Klubu Srba. A time se otvaraju i brojne druge mogućnosti.

“Ukoliko dobijemo delegata u Domu naroda i tako SNSD izgubi potpuni kontrolni paket u Bosni i Hercegovini koji ima kroz četiri delegata, mogu poručiti da u ovoj zemlji ništa više neće biti isto”, poručio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Narodna skupština RS-a bira delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ne bira žrijeb, a ako nešto nije kako treba, ponovite izbore, poručuje Milorad Dodik.

“Hoćete četvrtog delegata, hoćete tog delegata da s ovim iz SDS-a pokušate nešto da promijenite – promijenite, a ako mislite da ćete donijeti zakone koji će biti na štetu RS-a, nećete. Nećete donijeti nijedan zakon koji je na štetu RS-a. PDP se hvali kako su oni nekad imali uspjeh. Šta je uspjeh PDP-a? Je li to iko vidi”, naveo je Dodik.

“Ovo je, očigledno, dio ozbiljne i ranije planirane političke ujdurme, a sve kako bi se promijenila vlast na nivou Bosne i Hercegovine. I možemo da se u tom smislu kladimo kako će to žrijebanje da izgleda i u čiju korist. I da odmah izrazimo veliku sumnju u nepristrasnost na tom planu”, rekao je predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

O mogućoj prekompoziciji vlasti već se šuška. Međutim, iz SDS-a stižu poruke da oni nisu zainteresovani. U slučaju da SNSD izgubi kontrolni paket odlučivanja, više ih interesuje ko će odgovarati za sve odluke koje su ranije donesene.

„Mnoge su odluke donošene ili nisu zato što je neko imao kontrolni paket, pa je zbog toga cijela Bosna i Hercegovina, pa i RS ispaštala kroz donošenje ili nedonošenje različitih zakona – od Izbornog zakona, preko zakona o Ustavnom sudu i svih drugih odluka”, istakao je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Jedna kuglica ipak bi mogla pokrenuti nove procese u Bosni i Hercegovini, smatra politički analitičar Mladen Bubonjić.

“Postoje mogućnosti prekompozicije, ako ništa drugo, postoje mogućnosti nekih dodatnih opstrukcija ili političkih procesa koji mogu utjecati kako na opstanak postojeće koalicije tako i, eventualno, biranje neke nove“, dodaje Bubonjić.

Ako žrijeb ode u korist PDP-a, Milorad Dodik više neće imati kontrolni paket u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i aktuelni saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine može biti smijenjen i bez glasova SNSD-a i HDZ-a BiH.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Jelena Batinić)