Berba i otkup šljive na Majevici: Godina rodna, cijena loša – kako pokriti troškove?

Berba i otkup šljive na Majevici u punom su jeku. Godina rodna, cijena loša.

Mještani povratničkog naselja Koraj – poznatog bh. voćarskog kraja, i ove će godine na tržište plasirati na stotine tona voća prve klase, ali brinu kako pokriti troškove.

Berba je ove godine, zbog visokih temperatura, počela znatno ranije. Najveći broj domaćinstava u berbu šljive na Majevici krenuli su sami, porodično. Visoka ulaganja, a nedostatak radne snage i niska cijena ne daju im, kažu, mogućnost izbora.

“Rodila je ove godine standardno, možda i bolje nego prošle, ali vidjećemo kad saberemo utiske, za sad je dobro, da li će “zaglaviti”, vidjećemo. Što se tiče kvaliteta, on je dobar, pogodovalo je, bilo je kišnih dana, vidjećemo samo kolike su potrebe tržišta”, kaže Zijad Smajić, proizvođač i predsjednik MZ Koraj.

“Ja mislim da bih trebao imati između 60-70 tona šljive ove godine, ima tu oko 3.000 stabala šljive guste sadnje, sve je izmiješano”, rekao je Emir Karasuljić, proizvođač.

Berače je sve teže naći, uprkos dobrim dnevnicama koje ove godine dostižu od 80 do 100 maraka. Otkupna cijena šljive ove  godine iznosi od 90 feninga do jedne marke.

“Relativno je ona niska u odnosu na ulaganja, pogotovo na ulaganja i nedostatak radne snage, jer dnevnice su izašle na 100 KM , i đubrivo i radna snaga, i ambalaža, koja je skočila duplo, ali mi nemamo druge, ne možemo čupati voćnjake”, dodaje Smajić.

“Berači su poskupjeli, a šljiva je, već 10 godina ista cijena, oko 90 feninga se vrti, a berači su između 80 i 100 maraka i to je tako”, dodao je Karasuljić.

Nadaju se voćari Majevice podršci nadležnih, ako ništa bar kada je riječ o plasmanu i podsticajima za ovu proizvodnju, koja je uprkos dobrim klimatskim uslovima i velikom razvojnom potencijalu, ugušena malim ulaganjima i nekontrolisanim uvozom.

(TIP/Izvor: federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.