U subotu dženaza Mirsadu Kukiću: Od njega se oprostile brojne kolege i rudari

Mirsad Kukić, osnivač i bivši predsjednik stranke PDA preminuo je u četvrtak u 66. godini. Objavljeni su detalji o održavanju komemoracije i dženaze.

Komemoacija će biti održana u subotu, 29. juna u pozorišnoj sali Radničkog doma u Banovićima u 13 sati.

Dženaza će biti obavljena također u subotu, ispred džamije u Banovići Selu u 17:30 sati dok će tevhid biti proučen s početkom u 16:15 sati.

Iza Mirsada Kukića su ostali supruga, sin, kćerka i mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Od Kukića su se oprostile i njegove stranačke kolege, ali i rudari RMU Banovići.

“Dao je svoj život za BiH i rudare. Tužni smo zbog ovog nemjerljivog gubitka, kako za nas, tako i za sve one koji su ga imali priliku upoznati”, naveli su njegovi saradnici i prijatelji.

Kukić je preminuo na UKC Tuzla na koji je smješten nakon što mu je pozlilo.

Inače je Kukić 2018. godine hitno operisan zbog pucanja aneurizme aorte, a i ranije je imao zdravstvenih problema.

Mirsad Kukić je bio nekada visokopozicionirani funkcioner SDA, a iz te stranke je isključen 2018. godine. Nakon toga osniva stranku PDA i na njenom čelu je sve do 2022. godine kada ovu njegovu funkciju preuzima Elzina Pirić.

Stranku je napustio zbog uvedenih američkih sankcija zbog umiješanosti u korupciju u rudniku “Banovići”. Iz State Departmenta tada je objavljeno da je Kukić koristio politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Nekoliko dana kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjednika PDA.

Kukić je bio i zastupnik u u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Njegovu biografiju pročitajte OVDJE.

(TIP/Izvor: N1)