Poskupljuje struja, poznato i za koliko

Novoj “postavi” Regulatorne komisije za električnu energiju FBiH (FERK) trebalo je samo mjesec dana od imenovanja da se dogovore i prihvate zahtjev Elektroprivrede BiH o povećanju cijene struje.

Na sjednici FERK-a u petak je prihvaćen zahtjev EPBiH o poskupljenju struje za domaćinstva za 10,04 posto, kao i za kategoriju ostala potrošnja za 7,6 posto. Odluka o povećanju cijene je donesena jednoglasno, piše Oslobođenje.

Još ranije je direktor EPBiH Sanel Buljubašić izjavljivao kako je povećanje cijene električne energije potrebno da bi se očuvaola stabilnost energetskog sistema. Međutim, dva bivša člana FERKA, Jasmin Bešo i Mile Srdanović su smatrali da je potrebno dostaviti dodatne informacije i provesti dodatne analize kako bi se utvrdilo da li zaista postoji potreba za povećanjem cijena struje. Jedina koja je tada bila bila za povećanje je članica FERK-a Sanela Pokrajčić.

Na poznatoj sjednici zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana krajem maja, a koja je trajala do kasno u noć i na kojoj je imenovan Marin Vukoja za sudiju Ustavnog suda BiH, imenovani su i novi članovi FERK-a. Bešo i Srdanović su “otpali”, a umjesto njih su imenovani Samir Hadžihuseinović i Vesna Marić. Sanela Pokrajčić je jedina od bivšeg saziva koja je imenovana i u novi sastav FERK-a.

Inače, odluka o poskupljenju električne energije će se početi primjenjivati od 1. avgusta.

(TIP/Foto: Ilustracija)