Ljeto u Tuzli 2024: U subotu dvije predstave za djecu na tuzlanskim scenama

U okviru tradicionalne manifestacije Ljeto u Tuzli 2024. i podršci Grada Tuzla u subotu, 29.06.2024., će se izvesti dvije predstave za djecu nastale u produkciji Teatra kabare Tuzla. Riječ je o igranjima predstave ”Crvenkapica” autora Šarl Peroa koju je režirao glumac i reditelj Enver Hasić. Predstave će se izvesti na sceni Društvenog Doma Gornja Tuzla s početkom u 12 sati, i isti dan na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla u 18:00 sati. Zahvaljujući podršci grada ulaz na obje predstave je besplatan.

Šarl Pero je francuski autor kog mnogi smatraju utemeljivačem bajki, a mnoge njegove priče su zapisi iz narodnih bajki koje su se duži niz godina prenosile usmeno, dok su neke od njih prepričali i braća Grim. Najpoznatije bajke su Mačak u čizmama, Crvenkapica, Modrobradi i Pepeljuga;. Šarl je bio visoko obrazovan čovek koji je napisao mnoge učene rasprave o književnosti te razna djela o prijateljstvu i ljubavi. Crvenkapica je jedna od njegovih poznatijih bajki o veseloj djevojčici, njenoj baki i opasnom vuku. U bajci je Crvenkapica opisana kao lijepa, ali i naivna djevojčica koja je srela proždrljivog i opasnog vuka. Crvenkapica je bila dobra djevojčica koja je svima vjerovala, pa je tako počela da priča s vukom, mada je znala kako ne smije da priča sa strancima. Vuk je iskoristio njenu naivnost i tako pojeo djevojčicu, ali i baku. Crvenkapica je bajka u kojoj postoji poruka na kraju priče, a to je da se ne smije svakome vjerovati jer nisu svi dobri i uvijek će da bude neko tko će željeti da iskoristi nečiju dobrotu za nešto loše.

U predstavi igraju: Melisa Smajić, Ivana Petrović, Damir Altumbabić i Enver Hasić koji ujedno potpisuje režiju. Fotografija: Danijel Marković. Predstava je premijerno izvedena u okivru  za TKT Fest- Dani akademskog teatra 2023.

(TIP)