In memoriam mr.sc. Senka Dervišević: Život posvetila malim heroijama

Mr. sc. Senka Dervišević, diplomirana medicinska sestra, dugogodišnja uposlenica Klinike za dječije bolesti JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, preminula je 27. juna 2024. godine u 49. godini života.

Rođena je u Tuzli, 29. decembra 1976. godine, gdje je završila osnovnu i Srednju medicinsku školu. Tokom ratnih dešavanja kao učenica Srednje medicinske škole volontirala je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla na Klinici za hirurgiju, kao aktivni član Crvenog krsta Tuzla i time daje svoj doprinos radu zdravstvenih radnika u spašavanju ljudskih života. Nakon završetka pripravničkog staža 1995. godine počinje raditi u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Visoku zdravstvenu školu pohađala je u Banjaluci, gdje je diplomirala 4. novembra 2008. godine i stekla zvanje diplomirane medicinske sestre. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 2021. godine, stekla je naučnu titulu magistra sestrinstva.

Bila je aktivan učesnik brojnih naučnih skupova, kongresa i simpozija, te brojnih stručnih i edukativnih sastanaka medicinskih sestara tehničara.

Autorica je knjige „Alhemija duše“, koja u djelu izuzetnog emotivnog naboja iznosi lično životno iskustvo borbe sa leukemijom. Njena borba bliska je svima koji istu ili sličnu bitku vode, njene riječi su ono što razumiju.

Senka je svoj radni vijek provela na Klinici za dječije bolesti kao odgovorna sestra Odjeljenja za hematologiju i onkologiju pomažući mališanima oboljelim od malignih bolesti. Bila je član više stručnih i humanitarnih udruženja, od kojih je uvijek posebno isticala Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” FBiH. Dobitnica je zahvalnice Fondacije “Berbić” i njenih pacijenata kojom je stekla titulu heroine zajednice u borbi protiv bolesti Covid – 19, kao i plakete Zmajevo srce za poseban doprinos bosansko-hercegovačkom društvu.

Ostat će zapamćen njen doprinos u razvoju Odjeljenja za onkologiju i hematologiju Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Ispraćaj Senke Dervišević obavit će se u subotu, 29.06.2024. 2024. godine, u 13 sati, ispred Komemorativnog centra Tuzla, a ukup na mezarju Slavinovići, saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

(TIP)