Foto: Turski vojni orkestar Harmony Stars Orchestra održao koncert u Tuzli

U Narodnom pozorištu u Tuzli u četvrtak je održan prvi od dva koncerta turskih vojnih orkestara u okviru posjete Bosni i Hercegovini. Publika je imala priliku uživati u spoju tradicionalne i moderne muzike, zahvaljujući nastupu Harmony Stars Orchestra.

Koncertu je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić: “Veoma sam ponosan što će vojni orkestri turske armije dva dana svirati u našem gradu. Danas je prvi dan s modernim vojnim orkestrom koji će nam izvoditi modernu muziku, u čemu ćemo sigurno uživati. Vidim po odzivu građanki i građana Tuzle da svi željno iščekuju početak koncerta. Želio bih se zahvaliti armiji i predstavnicima armije Republike Turske, kao i ambasadi Republike Turske, što su nas počastili ovim nastupima. Ovi koncerti unapređuju kulturni segment našeg grada. Jedan smo od samo četiri grada u kojima će nastupati, što govori o značaju Tuzle u Bosni i Hercegovini. Građanke i građani Tuzle apsolutno zaslužuju da zajedno uživamo večeras u ovom koncertu.”

Orkestar, osnovan 2006. godine u okviru komande Oružanih snaga Republike Turske u Ankari, poznat kao Harmony Stars Orchestra, predstavio se repertoarom koji obuhvata prearanžirane instrumentalne kompozicije u žanrovima popa, jazza, lagane muzike i narodnih pjesama, a izveli su i dvije muzičke numere na bosanskom jeziku: Muštuluk i Oj Safete, Sajo, sarajlijo, što je izazvalo oduševljenje publike.

Koncert je privukao veliki broj posjetilaca, koji su sa oduševljenjem pratili svaki nastup i nagradili orkestar gromoglasnim aplauzom.

Koncert drugog turskog orkestra “Osmanski vojni orkestar Mehter” održati na Trgu slobode u ponedeljak, 1. jula, sa početkom u 19 sati. Kroz vjekove, Mehter je predstavljao kulturni identitet Turske, čineći ovaj orkestar jednim od najznačajnijih kulturnih dobara zemlje.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.