Executive Brunch u Tuzli: ESG tranzicija – da li je čitav proces isplativ ili ne?

BUM (Biznis unija menadžera) želi biti prisutna u cijeloj Bosni i Hercegovini, te i ovoga puta uz podršku donatora – Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE), su okupili rukovodioce kompanija u Tuzli, razgovarajući o važnosti priprema za ESG standarde, te koji su neophodni prvi koraci u cjelokupnom procesu.

“Nefinansijski izvještaj je kruna održivosti, važno je da koristimo standarde izvještavanja, i da ne prihvaćamo tu odgovornost olako”, istakla je govornica Jelena Čačulović.

Šta je to CBAM, kako kreiramo nefinansijski izvještaj, su samo neka od pitanja koja su se prožimala tokom dinamične diskusije. Zaključak jeste da je proces itekako isplativ, jer dobijamo visokopozicionirane proizvode, bolji rejting kod kupaca i dobavljača, smanjujemo iskorištavanje prirodnih resursa, doprinosimo očuvanju kvalitete ljudskog zdravlja i još mnogo drugih benefita.

Predstavnici BUM-a navode kako su oduševljeni angažmanom učesnika iz Tuzlanske regije i djelovanjem domaćih preduzetnika, te im je cilj još više proširiti svoju mrežu i tako jačati biznis sektor na nivou cjelokupne Bosne i Hercegovine.

BUM je nevladina i neprofitna organizacija koje predstavlja prvo i jedino bosansko-hercegovačko udruženje menadžera. Članovi BUM-a su pojedinci koji žele raditi na svom razvoju, svojim vještinama i znanju kako bi unaprijedili timove i organizacije koje vode. Dijeljenjem najboljih poslovnih praksi, znanja i iskustava, BUM predstavlja zajednicu odgovornih menadžera koji vode brigu o sebi, kompanijama u kojima rade i okruženju u kojem žive.

(TIP)