Velibor Pudar ispričao ko je ponudio Lanu da pliva za Srbiju: “Imamo na hiljade takvih talenata”

Otac bosanskohercegovačke plivačice Lane Pudar podijelio je javnosti zanimljivu priču o ponudi da Mostarka pliva za Srbiju.

Na početku priče Pudar se osvrnuo na člana Evropske plivačke federacije Vanju Udovičića.

“Ne znam da li ste svi primjetili, da gospodin Vanja Udovičić ljubi ruku Lani Pudar na dodjelama medalja u Dohi i Beogradu? Znate li zašto? Otkriću vam jednu tajnu ali prvo da vam pobliže, laički, kažem ko je Vanja. Vanja Udovičić je bivši vaterpolista, jedan od najboljih koje je dalo ovo podneblje, osvajač mnogobrojnih medalja sa Olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava sa Jugoslavijom i Srbijom. Poslije sportske karijere je otišao u politiku i bio je ministar sporta Republike Srbije. Sada je u komisijama izvrsne vlasti LEN-a (Evropske plivačke federacije)”, započeo je Velibor Pudar i nastavio:

“Elem, dugo godina sam radio u Saudijskoj Arabiji, u Jeddahu u klubu Al Ittihad, gdje je u isto vrijeme trener kluba u vaterpolu bio moj prijatelj, Vladimir Bajković. Družili smo se i mnogo pričali o Laninom plivanju, o njenim rezultatima i medaljama koje osvaja, onako laički pošto sam ja bio u fudbalu, a Vlado u vaterpolu. Jednog dana me zamolio da mu pošaljem Lanina vremena u svim disciplinama koje pliva pa da ih on pošalje svom prijatelju, sada pokojnom, Srđanu Filipoviću, treneru plivanja, koji je radio u UAE”, napisao je Pudar.

Na kraju je objasnio kako su iz Srbije željeli da Lana pliva pod zastavom susjedne nam države.

“Pokojni Srđan se oduševio rezultatima i bez mog znanja, Vlado i on su kontaktirali njihovog zajedničkog prijatelja Vanju Udovičića, ministra sporta u vladi Srbije, ubjeđivali ga da razgovara sa mnom, da mi obeća najbolje uslove za treninge i da ‘mlada mostarska Srpkinja’ pliva za Srbiju. Sticajem okolnosti, jednog dana kada sam bio na bazenu sa Vladom, nazvao ga je Vanja i rekao mu da nema potrebe da razgovara sa mnom. Vlado ga je stavio na interfon da mogu i ja da čujem, jer oni u Srbiji imaju na hiljade Lana, na hiljade takvih talenata u plivanju. Zaboravio sam reći da se ovo sve odvija 2018. godine kada je Lana imala 12 godina. Ne znajući da su mi ovo Vlado i pokojni Srđan radili iza leđa, naljutio sam se na Vladu i bio zahvalan što je Vanja ovo rekao. Dolazi Doha, Svjetsko prvenstvo i Vanja ljubi ruku Lani, prije par dana Beograd, Evropsko prvenstvo Vanja dijeli maskote prvenstva i ljubi Lani ruku. Danas mi prijatelj šalje poruku i kaze da je bio sa Vanjom Udovičićem i da mu je rekao da mu je najveća greška u ministarskom mandatu što nije razgovarao sa Laninim ocem da ona pliva za Srbiju”, zaključio je Pudar.

(TIP/Izvor: N1/Foto: FB)