Racije u Rusiji: “Ulovili smo 10.000 imigranata i poslali ih u rat, kopaju rovove”

Rusija je dosad unovačila 10.000 svojih naturaliziranih državljana i poslala ih da se bore u ratu u Ukrajini, rekao je viši dužnosnik. “Već smo ulovili više od 30.000 (imigranata) koji su dobili državljanstvo, a nisu se htjeli prijaviti za vojnu službu te smo otprilike 10.000 njih poslali u zonu posebne vojne operacije”, rekao je šef ruskog Istražnog povjerenstva Aleksandr Bastrikin u Sankt Peterburgu.

Bastrikin je studirao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i smatra ga se bliskim suradnikom šefa Kremlja. Primarna zadaća unovačenih muškaraca je kopanje rovova i izgradnja obrambenih položaja, prema Bastrikinu. “Za to vam trebaju stvarno snažne ruke”, kazao je.

Sigurnosne snage su proteklih mjeseci izvršile racije u poduzećima s migrantskim radnicima, uglavnom iz postsovjetskih zemalja u srednjoj Aziji.

One koji su već dobili ruske putovnice se često regrutira na silu, objavili su ruski mediji. Drugima se obećava jednostavniji postupak dobivanja državljanstva ako budu otišli na bojište.

Prema Putinu, ukupno 700.000 ruskih vojnika se trenutačno nalazi u Ukrajini. Neki od njih su unovačeni tijekom djelomične mobilizacije u jesen 2022. Budući da mjera nije bila popularna, Kremlj želi izbjeći daljnje valove mobilizacije i pronaći druge načine da nadoknadi teške gubitke na bojištu.

(TIP/Izvor: Hina/Foto: Ilustracija/EPA)